Az amerikai hadsereg ellenségnek nevezte Oroszországot

A Combined Arms Doctrine Directorate (CADD) új, 280 oldalas kézikönyve részletes áttekintést ad az orosz katonai stratégiáról és taktikáról, és megpróbálja megjósolni, hogyan viselkedne az ország a jövőbeni konfliktusokban. A CADD hétfőn az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésben népszerűsítette a kézikönyvet, amelyben azt kérdezte: „Ismered az ellenségedet?”.

Az elsődleges hangsúly Moszkva szárazföldi erőin van, amelyek egy hipotetikus közvetlen háborúban az amerikai hadsereggel kerülnének szembe.

Az ATP 7-100.1 néven ismert, múlt héten kiadott dokumentum egy olyan sorozat része, amelyet az amerikai hadsereg kiképzési és doktrinális parancsnoksága (TRADOC) évek óta fejleszt. A korábbi kiadványok más potenciális közel- és egyenrangú ellenfelek hadseregéről készítettek hasonló tanulmányokat: Észak-Korea, Kína és Irán. Az anyagok nem minősítettek, és hivatásos amerikai és szövetséges katonatisztek számára készültek.

Mivel Oroszország jelenleg is részt vesz az ukrajnai konfliktusban, az amerikai katonai kutatók hangsúlyozták, hogy még vizsgálják az ott gyűjtött adatokat, és ennek megfelelően felülvizsgálják az utasításaikat. Azt mondták, hogy „túl korai lenne felmérni bármely orosz egység felépítését és felszerelését a következő 5-10 évre”, mivel az ellenségeskedések még mindig tartanak.

Oroszországnak az Egyesült Államokkal és NATO-szövetségeseivel való kapcsolatait tárgyalva a kézikönyv szerint azokat „a verseny és az önérdek örökös állapota” határozza meg. Az ország világhatalomként való elismerésre törekszik, és “nagyon valószínű”, hogy a jövőbeli orosz vezetők a jelenlegi kormányéhoz hasonló politikát fognak folytatni „belátható időn belül”; Oroszország „megkérdőjelezi az USA befolyásának relatív pozícióját a globális rendben, miközben kerüli a közvetlen konfrontációt az amerikai hadsereggel” – áll a kézikönyvben.

Az orosz vezetés a NATO-t az amerikai geopolitikai hegemónia eszközének tekinti, és az európai terjeszkedését a nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek nevezte. Az ukrajnai konfliktus Moszkva szerint egy szélesebb körű, az Egyesült Államok által vezetett, Oroszország elleni proxy-háború része, amelyben ukrán csapatokat áldoznak fel a megfékezés nevében.

„A probléma lényege nem Ukrajnában van, hanem azokban, akik ukrán kézzel próbálják elpusztítani Oroszországot” – mondta Vlagyimir Putyin elnök a múlt hónapban, amikor egy katonai kórházat látogatott meg.

„Annak ellenére, hogy ők már régóta ezt a célt követik, hogy megbirkózzanak Oroszországgal, mi hamarabb fogunk megbirkózni velük”.

Elolvasom a cikket