Az osztrák kancellár gyors lépéseket sürget

A 21 nyugati vezető részvételével hétfőn Párizsban tartott ukrajnai csúcstalálkozón Nehammer hangsúlyozta, hogy „teljes szolidaritást” kell vállalni Kijevvel, és hozzátette, hogy többet kell tenni a válság rendezéséért.

Miközben azt javasolta, hogy a nemzetközi közösségnek jeleznie kell Putyinnak, hogy az Ukrajna elleni hadjárata „zsákutcába vezeti az Oroszországi Föderációt és őt magát”, a kancellár a Moszkvával való diplomáciai elköteleződés mellett foglalt állást.

„Putyinnak is tárgyalóasztalhoz kell ülnie, mert különben nem fogunk békét elérni” – mondta, hozzátéve, hogy nem zárja ki a tárgyalásokat az orosz elnökkel, „ha azok hasznosak, ha segítenek”.

Nehammer volt az utolsó nyugati vezető, aki személyesen találkozott Putyinnal Moszkvában, amelyre 2022 áprilisában került sor, néhány héttel az ukrajnai konfliktus eszkalálódása után. „Ez nem egy baráti látogatás” – mondta akkor a kancellár, hozzátéve, hogy figyelmeztette az orosz elnököt, hogy a Nyugat tovább szigorítja a szankciókat, amíg a konfliktus véget nem ér.

A kancellár sürgette a nemrég példátlan bővülésen átesett BRICS-tagállamokat is, hogy „szorosabban kapcsolódjanak be” az ukrajnai válságba, hogy nyomást gyakoroljanak Oroszországra. A globális GDP mintegy 30 százalékát adó csoport egyik tagja sem támogatta a Moszkva elleni szankciókat.

A konfliktus 2022 februári kezdete óta Oroszország fenntartja, hogy nyitott a tárgyalásokra Ukrajnával. Volodimir Zelenszkij elnök azonban rendeletet írt alá, amely megtilt minden tárgyalást a jelenlegi orosz vezetéssel. A lépésre azt követően került sor, hogy négy volt ukrán régió népszavazáson elsöprő többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött.

Kijev tízpontos „békeformulát” terjesztett elő, amelyben azt követeli, hogy Oroszország vonja ki csapatait az Ukrajna által sajátjának tekintett területekről, és hogy hozzanak létre egy bíróságot, amely vádat emel Moszkva ellen állítólagos háborús bűnök miatt. Oroszország a kezdeményezést „a valóságtól elrugaszkodottnak” minősítette, és bojkottálta az erről szóló tárgyalásokat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt hónapban azt mondta, hogy minden tárgyalást Ukrajna nyugati támogatóival kellene lefolytatni és nem a kijevi rezsimmel.

Elolvasom a cikket