Magyar orvosok segítenek Csádban

MH/MTI
2024. február 28. szerda. 5:11

Gyuricza Csaba, a MATE reaktora a TV2 reggeli műsorában kifejtette, a csádi szerepvállalás több részből áll: katonai, humanitárius, gazdasági – ezen belül mezőgazdasági – és oktatási pillére is van, az egyetem az utóbbi kettőben vesz részt – közölte a Házipatika.

Gyuricza Csaba szerint a mintafarmokon elsősorban állattartási ismeretekkel foglalkoznak, főként a tevetartási és tejfeldolgozási technológiát adnak át. Ez meglepő lehet – fűzte hozzá –, de az egyetem rendelkezik a tevetejpor előállításához szükséges technológiával, aminek komoly piaca lehet helyben. Szólt arról is, hogy Magyarországon is kialakítanak ilyen mintagazdaságot, ahová – a kormány ösztöndíjprogramja (Stipendium Hungaricum) keretében – várják a csádi fiatalokat; az első jelentkezések erre az egyetemi képzésre már meg is történtek.

Fodor Réka, az Afréka Alapítvány alapítója a műsorban azt mondta, hogy Csádban főként háborús menekültekkel találkoztak, akik közül sokan betegek, sérültek voltak. „Nekünk az volt a legfontosabb dolgunk, hogy ezeket a (…) fertőzéseket próbáljuk orvosolni” – mondta, hozzátéve, hogy az országban nagyon gyakori a malária és a tífusz. Hozzátette, mind a malária, mind pedig a tífusz viszonylag olcsón és hatékonyan kezelhető.

Elolvasom a cikket