Ötven év börtön után végzik ki a gyilkost

Thomas Eugene Creech 1974 novemberében két autóstoppos meggyilkolása miatt került börtönbe, de már előtte is több gyilkosságot elkövetett, amit börtönévei alatt be is vallott. Sőt, miután bekasztlizták, még lopásért leültetett cellatársát is agyonverte a zoknijába dugott elemekkel – írja a Metropol.

Saját bevallása szerint akár ötven emberölés is lehet a rovásán, noha ezekért nem ítélték el. A legnagyobb baj az, hogy a napvilágra került dupla gyilkossági ügyében is csak egy bíró mondta ki a halálos ítéletet, nem pedig esküdtszék, amit a törvény előír. Az elítélt ügyvédei mindeddig erre hivatkozva tudták halogatni az ítélet végrehajtását.

Legutolsó fellebbezésüket azonban a fellebbviteli bíróság elutasította, így szerdán sor kerülhet a kivégzésre. Creech már így is az Egyesült Államok történetének leghosszabb ideig fogva tartott halálraítéltje, szinte családtagnak számított már a börtönben.

Néhány börtönőrünk mellette nőtt fel – mondta pénteken Josh Tewalt, az idahói büntetés-végrehajtási intézet igazgatója az NBC-nek.

Idahóban 12 éve nem volt kivégzés. A 73 éves férfi most halálos méreginjekciót kap.

Elolvasom a cikket