Sorra zárnak be az ukrán menekülttáborok, nem tudják már ellátni őket

MH/MTI
2024. február 27. kedd. 19:31
Frissítve: 2024. február 27. 19:39

A szervezet sajtóközleményében az áll, hogy a létesítmény, amely az ukrajnai menekültek regisztrációs központjaként is szolgál, túlzsúfolttá vált, nem áll rendelkezésre elegendő ellátási kapacitás, élhetetlen körülmények alakultak ki.

A Veiligheidsregio szerint a szállásra naponta átlagosan 50-70 ukrajnai menedékkérő érkezik, akiket 24 órán belül tovább kell irányítani stabilabb körülményeket kínáló létesítménybe, azonban az ország többi befogadóközpontja is helyhiánnyal küzd, és nincs kilátás arra, hogy új férőhelyeket alakítsanak ki a menedékkérők számára.

Az utrechti központban 140 embernek tudnak éjszakai menedéket biztosítani. Mivel a befogadóhely túlzsúfolttá vált, ezért a hatóságok ideiglenesen felfüggesztettek a működését, amíg az országban ismét elegendő hely áll rendelkezésre a teljes újranyitáshoz.

A Veiligheidsregio sajtóközleményében arra is rámutatott, hogy míg a háború első évében főként a kiszolgáltatott helyzetben lévők, nők, gyerekek és idősek érkeztek a befogadóközpontba, tavaly nyár óta inkább olyanok kérnek menedéket, akik a jobb gazdasági lehetőségek, és menekültügyi körülmények miatt jönnek Ukrajnából Hollandiába.

A központban tartózkodó emberek számára jelenleg a menekültügyi hatóságok próbálnak befogadóhelyet keresni. Veiligheidsregio felhívta a figyelmet, hogy azoknak, akik újonnan érkeznek Utrechtbe Ukrajnából, és nem tartoznak sérülékeny társadalmi csoportba, maguknak kell szállásról gondoskodniuk.

Elolvasom a cikket