Az EU lezárta a hosszú távú költségvetése félidős felülvizsgálatát

MH/MTI
2024. február 28. szerda. 22:53

Az uniós tanács közleménye szerint 64,6 milliárd euró összegű kiegészítő finanszírozás áll majd rendelkezésre az EU előtt álló új kihívások kezelésére, valamint azon jogi kötelezettségek teljesítésére, amelyek nem férnének bele a jelenlegi költségvetésbe.

A kiegészítő finanszírozás fedezi egyebek mellett az Ukrajnának nyújtani tervezett támogatást, valamint a migráció, illetve a migráció külső dimenzió kezelésének finanszírozását. Az újonnan létrehozott, úgynevezett Stratégiai Technológiák Európai Platform (STEP) részeként fedezni fogja továbbá a kritikus technológiákba történő beruházásokat, valamint a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítást segítő Next Generation EU nevű alap kamatfizetéseit, illetve a természeti katasztrófák és humanitárius válságok esetén nyújtott sürgősségi segélyt az EU-ban és világszerte.

A finanszírozásból 50 milliárd euró jut az Ukrajna megsegítésére létrehozott uniós eszköz számára, amely 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 33 milliárd euró hitelből áll. Kétmilliárd euró jut a migrációra és a határigazgatásra, 7,6 milliárd euró a szomszédságpolitikai célokra, 1,5 milliárd euró az Európai Védelmi Alap számára. Kettőmilliárd euró a helyreállítási eszköz kifizetéseire, valamint 1,5 milliárd euró az úgynevezett szolidaritási és sürgősségisegély-tartalék kiadásaira.

A részleteket tekintve közölték: az Ukrajnát segítő uniós eszköz új, célzott alapot jelent az ország helyreállításának, újjáépítésének és modernizációjának támogatására, miközben segíti az uniós integráció részeként a szükséges reformok végrehajtására irányuló erőfeszítéseket. A támogatást következetes, kiszámítható és rugalmas finanszírozást biztosít Ukrajnának a 2024-2027-es időszakban – írták.

Közölték továbbá, hogy az újonnan létrehozott Stratégiai Technológiák Európai Platform (STEP) beruházásokat mozgósít a digitális technológia és a biotechnológia területén azzal a céllal, hogy megerősítse az EU szuverenitását és hosszú távú versenyképességét ezen a területen.

A többéves pénzügyi keret módosításai a kihirdetésük napján lépnek érvénybe, és visszamenőleges hatállyal, 2024. január 1-jétől alkalmazandók. Az ukrajnai támogatási eszközt és a STEP-et létrehozó rendeletek a közzétételüket követő napon lépnek hatályba – tájékoztattak.

Elolvasom a cikket