Bevérzett a szeme? Ez állhat a háttérben

„Elsősegélyként” általában műkönnyet írnak fel, amelynek csillapító hatása van. Ezenkívül célszerű jó adag C- és P-vitamint tartalmazó készítményeket szedni az erek erősítésére.

Ez a betegség gyakran jelentkezik magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, pajzsmirigy-túlműködésben, cukorbetegségben és vérszegénységben szenvedő betegeknél vagy a szem sclerájának mechanikai sérülése vagy agyrázkódás, fejsérülés miatt. Nem ritka a rovarcsípés, például szúnyogcsípés miatti hipofágia. A vérhígító gyógyszerek hosszú távú használata is a sclera vérömlenyéhez vezet.

Figyelembe véve, az utolsó pontot, erősen ajánlott az adagolás csökkentése vagy a véralvadásgátlók teljes megszüntetése, amíg a szem kapillárisai helyre nem állnak. Az allergiás emberek gyakran szenvednek bőséges könnyezésben is, ennek következtében erősen dörzsölik a szemüket, és traumatizálják a szem törékeny hajszálereit, amely a vérzés okozója.

A tünetek közé tartozhat az égő érzés, a „homok a szemben” érzése, a duzzanat és a könnyezés. Mi a teendő ebben az esetben?

„Először is abba kell hagyni az intenzív testmozgást. A hidraulikus sokk, a felső vérnyomás emelkedése a szem vérömlenyéhez vezethet. Ide tartozik a hőmérséklet emelkedése is. Például nem ritka a fürdőzés rajongóinak körében. Ha ez közvetlenül a kádban való fürdés közben történik, sürgősen szakítsa meg a folyamatot, és hagyja el a magas hőmérsékletű vizet. Nem ritka esetek, amikor a kapillárisok megrepedését a számítógépen végzett hosszú és intenzív munka okozta. A szem szó szerint nem bírja a terhelést, amikor hosszú ideig nézi ugyanazt a távolságot (a monitort). És ebben az esetben fontos megszakítani a munkafolyamatot, és pihentetni a szemet” – mondja a szakértő.

Nem észszerűtlen a vérnyomásmérés és a megfelelő gyógyszeres kezelés abnormális értékek esetén.

A csukott szemre hideg vízzel nedvesített tiszta törülközőt is tehetünk. A vörös folt a szemhéjon ugyanis a véraláfutás egyik változata, amelyet zúzódással kaphatunk. Egy héten belül mind a szemen, mind pedig bármely lehetséges testrészen, például a lábon lévő vérömlenynek teljesen fel kell oldódnia. A különbség az, hogy a zúzódás a szivárvány minden színében „virágzik”, amikor elmúlik. A szemen lévő vérömleny egyszerűen csak fokozatosan csökken a térfogata, amíg a pórus teljesen el nem tűnik. A lehető leghamarabb pótolja a C- és P-vitamin-adagját, hogy az erek rugalmassága helyreálljon.

„Nem javaslom érösszehúzó szerek csepegtetését a vérömleny csökkentésére, ha a vérömlenyt a vérnyomásprobléma okozta. Ezzel még inkább növeljük a nyomást, és további vérzéseket idézünk elő. Ha a bevérzés mechanikus sérülés, ütés vagy agyrázkódás eredménye volt, azonnal forduljon szemészhez további kivizsgálás céljából” – foglalja össze Kostomaha.

Elolvasom a cikket