Csádi kormány: Merényletet kíséreltek meg a legfelsőbb bíróság elnöke ellen

MH/MTI
2024. február 28. szerda. 22:18

Az ellenzéki politikus őrizetbe vétele erőszakos összetűzéseket váltott ki az ellenzéki párt és a kormánypárt hívei között. Sajtójelentések szerint lövések is eldördültek N’Djamena belvárosában.

Abderaman Koulamallah szóvivő beszámolója szerint a pénzügyi titkár „tettestársai”, akik szintén a PSF tagjai, röviddel elfogását követően megtámadták az országos biztonsági hivatal épületét. Mint mondta, a támadók között volt az ellenzéki párt vezetője, Yaya Dillo is.

A hatóságok közlése szerint a biztonsági erők és a támadók összecsapásaiban többen életüket vesztették, de azt nem közölték, hogy kik és hányan.

Az erőszakcselekmények résztvevői közül néhányakat előállítottak, többek után körözést indítottak. A TchadOne helyi hírportál katonai forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a kormány „zendüléstől” tart.

A TchadOne utcai videofelvételeket is közzétett, amelyeken lövések hallatszanak, illetve további – halálozásokkal és sebesülésekkel járó – összecsapásokról is beszámolt. A hírportál emellett közölte, hogy a hatóságok korlátozták az internet- és a telefonszolgáltatást. Ezt az internetes forgalmat figyelő Netblocks is megerősítette.

Az RFI rádió a csádi kormányra hivatkozva közölte, hogy a karhatalmi erők körülzárták az ellenzéki párt székhelyét, és megpróbálják őrizetbe venni Yaya Dillót, aki másokkal együtt elbarikádozta magát az épületben. Egy csádi miniszter az RFI-nek nyilatkozva tagadta, hogy lettek volna áldozatok az összetűzésekben.

Az ország választási bizottsága kedden este tette közzé, hogy május 6-ára tűzte ki az elnökválasztás időpontját.

Idriss Déby Itno csádi elnök 2021-ben történt meggyilkolása után fia, Mahamat Idriss Déby Itno ragadta magához a hatalmat a közép-afrikai országban, és a katonai tanács élén kormányozza az országot.

Elolvasom a cikket