Együtt erősebben – Milyennek látja Magyarország a V4 együttműködést?

A tavaly júliusban kezdődő cseh V4-elnökség első miniszterelnöki találkozójára február 27-én kerül sor Prágában. A miniszterelnökök az energetikai együttműködést, a migrációs helyzetet, az EU-t érintő stratégiai kérdéseket, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap pénzügyi hátterét vitatják meg – derül ki a Magyar Külügyi Intézet elemzéséből.

A cseh miniszterelnök szerint, bár vannak olyan kérdések, amelyekben a V4-országok most nem értenek teljesen egyet, ez nem akadályozhatja meg őket abban, hogy párbeszédet folytassanak egymással.

A történelem során újra és újra bebizonyosodott, hogy ezek az országok együtt sikeresebbek lehetnek a kihívások kezelésében. Mik a sikeres V4-ek együttműködésének összetevői? Magyar szempontból konkrét kihívások kötik össze a V4-országokat – a migráció, a regionális mezőgazdaság támogatása, az energia, az infrastruktúra és a biztonsági együttműködés is ilyen kérdések. Bár a platform az elmúlt években csendesebb, Magyarország úgy gondolja, hogy e fontos közös ügyek mentén újjáéleszthető.

A teljes elemzés itt olvasható!

Elolvasom a cikket