Ez történik az izmaival, amikor a hasán alszik

Ha hasalvó, valószínűleg hallotta már nem egészségügyi szakemberektől (értsd: barátoktól) azt is, hogy ez a pozíció mennyire káros az egészségére. Valójában az alvásszakértők mindig is azt állították, hogy ami a testével történik, amikor hasán alszik, az messze a legrosszabb, összehasonlítva más alvási pozíciókkal – írja a healthdigest.com.

Különösen az izmait éri nagy megterhelés, és nem ritka, hogy aki így alszik, úgy ébred, hogy feszültnek és kialvatlannak érzi magát.

Kezdjük azzal, hogy a hason alvás köztudottan derékfájást okoz. Andrew Bang csontkovács szerint ez az a terület, amely napközben is megterhelésnek van kitéve.

Az alvás az egyik legfontosabb időszak, amikor pihenést nyújthat a háta alsó részének. „A hason alvás nem ad esélyt ezeknek az izmoknak a pihenésre és regenerálódásra” – mondja Bang. Ráadásul az egész gerincét kibillenti az összehangoltságból, amikor a teste súlya lefelé húzza. Ha nem tartja a gerincét tehermentesítve, és ehelyett természetellenes ívbe kényszeríti a 7-9 órás alvás alatt, az megterhelheti a teste különböző izmait.

A hason alvás ugyanolyan, mintha a szoba túlsó sarkából oldalra fordított fejjel nézné a tévét a film teljes időtartama alatt.

Ha pedig az a szokása, hogy felemeli a karjait, vagy a párna alá dugja őket, miközben hason alszik, akkor a vállaiban és a rotátorköpenyben lévő izmokat is megterheli.

Egyes szakértők azt javasolják, hogy a hasi alvási pozíciót úgy változtassuk meg, hogy párnát teszünk a medencénk alá, teljesen eltávolítjuk az fejpárnát, és reggelente felébredéskor gyengéd nyújtásokat végzünk, hogy minimalizáljuk, ami ebben az alvási pozícióban az izmainkkal történt.

Elolvasom a cikket