Hogyan ismerjük fel és előzzük meg a mikrostoke-ot?

A mikrosztrók, más néven átmeneti iszkémiás roham (TIA) az agy vérellátásának rövid ideig tartó megszakadása jellemzi, amelynek tünetei a nap folyamán megszűnnek – mondta Jekatyerina Demjanovszkaja neurológus, írta a pravda.ru.

A szakértő szerint fontos odafigyelni az ilyen rohamokra, mivel ezek az agy vérellátásának teljes megszakadása által okozott súlyos stroke előjelei lehetnek.

Az artériák vérrögök vagy koleszterinplakkok miatti szűkülése átmeneti iszkémiás rohamhoz vezethet. A mikrosztrók tünetei hasonlóak a hagyományos stroke-hoz, de ebben az esetben átmeneti jellegűek.

A jellegzetes jelek közé tartozik az arc vagy a test felének hirtelen elvesztett izomkontrollja, a karok vagy lábak gyengesége vagy zsibbadása, valamint a beszédzavarok. Fontos megjegyezni, hogy a mikrostroke tünetei hasonlíthatnak más betegségek, például migrén, epilepszia, cukorbetegség vagy mérgezés tüneteire.

Demjanovska azt tanácsolja, hogy egy ilyen roham után forduljunk orvoshoz, és lehetőleg hívjunk mentőt az állapot szakszerű felmérése érdekében.

Elolvasom a cikket