Húszi támadást vert vissza egy német hadihajó

MH/MTI
2024. február 28. szerda. 13:43

A hajó kedd este sikeresen megtámadott két ellenséges célpontot.

Ez volt a német haditengerészet első éles fegyveres bevetése annak a küldetésnek a keretében, amelyet évtizedek óta az egyik legveszélyesebbnek tartanak.

„A küldetés a nemzetközi jog és a szabadságjogok védelméről, valamint a tengerek biztonságáról szól, de a kereskedelmi útvonalak és az egész régió stabilizálásáról is” – mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter a múlt héten.

„Nem túlzás azt mondani, hogy ez a haditengerészet eddigi legsúlyosabb, legveszélyesebb bevetése az elmúlt évtizedekben” – tette hozzá.

Több nyugati ország, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is részt vesz a támadások visszaverését célzó műveletekben.

A síita húszik milíciája a múlt héten kijelentette, hogy szándékában áll kiterjeszteni a jemeni partoknál lévő kereskedelmi hajók elleni támadásokat.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

A jemeni lázadók támadásai miatt több tengeri szállítmányozási vállalat is elkerüli ezt a fontos hajózási útvonalat.

Abdul-Malik al-Húszi, a síita felkelők vezetőjének elmondása szerint a milícia eddig 48 hajót támadott meg. A vezető továbbá víz alatti fegyverek használatát is bejelentette.

Az európai uniós külügyminiszterek hétfőn hagyták jóvá az Aspides (görögül: pajzs) hadműveletet, amelynek keretében európai hadihajókat és légi előrejelző rendszereket küldenek a Vörös-tengerre, az Ádeni-öbölbe és a környező vizekre egyaránt.

Az Aspides hajók kizárólag abban az esetben indíthatnak támadást, amennyiben a felkelők előbb megtámadják őket, és felhatalmazást kapnak a tüzelésre.

Elolvasom a cikket