Jézus újabb csodája

A Jézus életét feldolgozó The Chosen című 2019-től vetített, online, ingyenesen streamelhető filmsorozat minden idők legnagyobb közösségi finanszírozású keresztény médiaprojektje lett. Az első három évad nyolc-nyolc epizódját több mint egymilliárdan látták a mozikban, majd ingyen az Angel Studios honlapján, s több része magyar felirattal is megnézhető.

Akkor is bebizonyosodott A kiválasztott nézőinek rajongása, amikor azt a jelenetet forgatták, ahol Jézus csodát tesz, és öt kenyeret és két halat megszaporítva ötezer hallgatóját megetette. Ekkor harminchat országból saját költségén utazva több mint tízezer statiszta érkezett Texasba, ahol ingyen szerepeltek.

Jelenet a filmsorozatból

Jelenet a filmsorozatból

Fotó: Angel Studios

Vajon miért ez a felfokozott érdeklődés egy vallásos témájú, történelmi filmsorozat iránt?

A kiválasztott a Biblián alapszik, de sokkal részletesebben, színesebben mutatja be az abban leírt történeteket, hogy befogadhatóbb legyen mindenki számára. Például betekintést ad a tanítványok személyes életébe is, amelyeknek részletei természetesen csak feltételezések, de ezek által is sokkal jobban tud a néző kötődni, vagy közelebb kerülni az olykor alig ismert bibliai szereplőkhöz.

Ugyanez a helyzet a főszereplő Jézussal is, akit itt teljes emberi létében figyelhet meg a néző, és ismerheti meg tanítását.

Az őt alakító színész remek választás volt, mert Jonathan Roumie alakja hasonlít az eddig látott Jézus-ábrázolásokhoz, emellett pedig bizalmat és megbocsátást tükröz személye. A színész maga is hívő ember, így könnyebben tud azonosulni szerepével, bár elmondása alapján rengeteget tanult a forgatásokon. Például azt, hogy a Jézus által hirdetett megbocsátásra mindannyian meg vagyunk hívva, de az embernek egyedül nem sikerül ezt beteljesítenie, csak Istennel.

Vajon a magyar fiatalok hogyan fogadták az amerikai sorozatot, és miért nézik?
Kérdésünkre S. Adél, egy 22 éves fiatal így nyilatkozott az általa is kedvelt sorozatról: „Számomra egészen új perspektívát adott Jézus életéről, tetteiről ez a sorozat. Nyilvánvalóan az is volt az alkotók célja, hogy kézzelfoghatóbban, közvetlenebb módon hirdessék az Igét. Ez valóban meg is valósult: mind az apostolok, mind Jézus és az evangéliumi részletek szereplői, cselekedetei új értelmet nyertek számomra. A sorozat Jézus Istensége mellett nagyon jól szemlélteti emberi mivoltát is. Sokkal elérhetőbbé, érthetőbbé téve ezzel a nézők, hívők számára az Evangéliumot, miközben nem másítja meg azt.”

K. Lívia, aki kisgyermekkora óta hívő családban nevelkedett, és hétről hétre hallgatta a vasárnapi evangéliumokat a misén, ezt mondta a sorozatról: „Amikor az ismerőseim ajánlották nekem a Chosent, felmerült bennem a kérdés, hogy ugyan mi újat adhat nekem egy olyan sorozat, ami »csak« a már jól ismert bibliai történetekről szól. Miután megnéztem két-három részt, persze rájöttem, hogy eddig nem is ismertem olyan jól a Bibliát, mint gondoltam. A szöveg és a cselekmény nagy része persze már benne volt a fejemben, mint sokunknak, akik nézzük, de rengeteg mondat jelentése más értelmet nyert. Látni Jézus és a tanítványok arckifejezéseit, gesztusaikat, érzéseiket, azt, ahogyan éppen ugratják egymást, vagy esetleg együtt sírnak, mind felemelő és szívmelengetően közeli élmény volt. Egész másképp nyúlok a Bibliához azóta, amióta elkezdtem nézni a Chosent. Nyilván nem helyettesítheti az Evangéliumot egy sorozat, de ha a valódi hithez a Biblia az ajtó, akkor nekem a Chosen volt a kilincs azon az ajtón.”

A 21 éves L. Barnabást is az fogta meg A kiválasztottban, hogy a valós cselekvések mellett a kitalált történetszálak nagyon sok pluszt adnak Jézus karakteréhez. Ilyen például az, hogy barátságos vagy vicces. De ezek mellett lehet érezni, hogy Jézus egyszerre ember is és Isten is. „Bizonyos jelenetek nekem nagyon sokat adtak hitben az előző évadokból. Ilyen volt például a sánta meggyógyítása. Biztos vagyok benne, hogy a most érkező, negyedik évadot is megnézem. Kíváncsi vagyok, hogy mennyi új gondolatot, szemléletet fog nekem adni. Ami nekem negatív a sorozattal kapcsolatban, az az, hogy ritkán jönnek ki az új évadok.”

A főszereplő Jonathan Roumie a negyedik évad mexikói bemutatóján

A főszereplő, Jonathan Roumie a negyedik évad mexikói bemutatóján

Fotó: AFP/Carlos Eypix

A rendező Dallas Jenkins így nyilatkozott az egész világot meghódító, hét évadra tervezett sorozatról: „Názáreti Jézusról sok film készült, és szinte mindegyiket láttam, de soha nem volt olyan, több évados sorozat, ahol időt fordíthattak a bibliai történetek továbbgondolására, a karakterek kidolgozására, a háttértörténetek kitalálására, amelyek által valóban felfedezhetik az emberek Jézus és tanítványai emberségét. Azért szeretjük a hosszú sorozatokat, mert többet tehetünk bele a karakterekbe, a történet fejlesztésébe, és erre még soha nem volt példa a Jézus életét, küldetését bemutató filmekben.”

A kiválasztott első három évadának a sikere bizonyítja, hogy nemcsak a könnyed vagy semmitmondó sorozatokra van igény, s azért ez fénysugár a filmipar sötétségében.

Elolvasom a cikket