Kannabisszal gyógyítottak meg egy beteg kutyát

2024. február 28. szerda. 23:15

A betegség általában az orron és a fülön fordul elő, és intenzív gyulladás jellemzi, amely pigment- és szőrveszteséghez, bőrpírhoz, sőt fekélyekhez és kéregképződéshez is vezethet. Más szóval, ez nem egy kellemes élmény a kutyusaink számára.

Hagyományosan a DLE-t egyfajta gyulladáscsökkentő gyógyszerrel, úgynevezett kortikoszteroidokkal kezelik – ezeket számos emberi bőrbetegség kezelésére is használják. Ezek azonban mellékhatásokhoz vezethetnek, vagy hosszú távú alkalmazásuk esetén hatástalannak bizonyulhatnak; a riportban szereplő kutya tünetei több hónapos használat után sem javultak.

Itt jöttek a képbe a kannabinoidok. Korábbi kutatások szerint a két legjelentősebb kannabinoid, a kannabidiol (CBD) és a tetrahidrokannabinol (THC, legismertebb nevén az, amitől be lehet lőni) gyulladáscsökkentő hatású, és hosszú ideig használható, jelentős mellékhatások nélkül. Ennek eredményeképpen a kölyökpácienst egy erre szakosodott állatorvoshoz irányították, aki CBD-t és THC-t tartalmazó kannabiszolajat írt fel a DLE kezelésére.

Eltartott egy ideig, amíg megtalálták a megfelelő adagolást, de végül megtalálták: egy alacsony, napi kétszeri adag egyetlen teljes spektrumú kannabiszolaj, amely 3:1 arányban tartalmazza a CBD-t és a THC-t. „A [kannabinoid terápia] megkezdését követő néhány héten belül a kutya jelentős javulást mutatott a bőrelváltozásokban és a májenzimszintekben. Egy év elteltével a kutya klinikailag stabilan tartja magát a teljes spektrumú, CBD-ben gazdag olaj alacsony dózisán. A DLE kiújulására utaló jeleket nem észleltek” – írják a szerzők.

A Frontiers in Veterinary Science szaklapban megjelent kutatás szerint a szuka már az első kezelések után jókedvű volt és aktív, játékos hajlama is visszatért. Egy év elteltével az állatnál teljesen eltűntek a DLE jelei, és a későbbi vizsgálatok során sem állapítottak meg visszaesést a kezelés fenntartása mellett.

Elolvasom a cikket