Nézze meg, ahogy a legmodernebb katonai technológia másodpercek alatt elsüllyeszt egy hajót az égből + VIDEÓ

A légierő kutatólaboratóriuma és az Eglin integrált tesztcsoportja 2022. április 28-án hajtotta végre először a QUICKSINK tesztet.

Egy F–15E Strike Eagle vadászrepülőgép segítségével egyetlen bombát dobtak le az üres hajóra, és – bumm! – csak úgy, a hajó kevesebb mint 30 másodperc alatt elsüllyedt. Egy második videón a hajó a tengerfenéken látható, amint ténylegesen két részre szakad.

Objektum doboz

A légierő érthető módon nem közölt részleteket a technológiáról és arról, hogyan működik ilyen hatékonyan. Azt azonban elárulták, hogy a QUICKSINK egy módosított 907 kilogrammos (2000 font) JDAM (Joint Direct Attack Munition), egy olyan technológia, amely az irányítatlan bombákat, vagyis a „buta bombákat” precíziós irányítású, „intelligens” lőszerré alakítja át, amely képes a célpontok pontos eltalálására.

A JDAM rendszerek lehetővé teszik, hogy a szabadon zuhanó bombák ötméteres vagy annál kisebb pontossággal találjanak el egy célpontot, ha a GPS-adatok rendelkezésre állnak. Ha a GPS-adatok nem állnak rendelkezésre, akkor is 30 méteres hibahatáron belül eltalálhatja a célt.

Objektum doboz

A torpedók, a hajókról vagy tengeralattjárókról kilőtt víz alatti rakéták az ellenséges hajók elsüllyesztésének leggyakoribb eszközei. Ez az új technológia azonban hatékonyabb módot kínál a hadseregnek a hajók égből történő megsemmisítésére. Ráadásul lényegesen olcsóbb, mint a torpedó, és sokkal nagyobb tengeri területen vethető be.

„A nehéz torpedók hatékonyak »a nagy hajók elsüllyesztésében«, de drágák, és a haditengerészeti eszközök kis része alkalmazza őket. A QUICKSINK-kel egy olyan alacsony költségű és mozgékonyabb megoldást mutattunk be, amelyet a légierő harci repülőgépeinek többsége is alkalmazhat, így a hadtestparancsnokoknak és a hadviselőknek több lehetőségük van” – mondta Andrew Swanson őrnagy, a 85. TES hadosztály fejlett programokért felelős vezetője egy nyilatkozatban.

„Egy haditengerészeti tengeralattjáró bármikor képes egyetlen torpedóval kilőni és megsemmisíteni egy hajót, de a QUICKSINK JCTD célja egy olyan alacsony költségű módszer kifejlesztése, amellyel a levegőből sokkal nagyobb arányban és sokkal nagyobb területen lehet torpedószerű pusztítást elérni” – magyarázta Kirk Herzog, az AFRL programvezetője.

Elolvasom a cikket