Nobel-bizottság: Oleg Orlov politikai okokból került börtönbe

MH/MTI
2024. február 28. szerda. 18:24

Joergen Watne, a bizottság elnökének közleménye szerint az ítélet azt mutatja, hogy Oroszországban egyre kevésbé tartják tiszteletben az emberi jogokat és a szólásszabadságot.

A 70 éves Orlovra egy moszkvai bíróság kedden szabott ki két és fél év börtönbüntetést „a fegyveres erők becsületének megsértése” vádjával, az aktivista ugyanis tiltakozott az ukrajnai háború ellen és azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy „a fasizmusba taszítja Oroszországot”.

A tárgyaláson Orlov szintén azt hangoztatta, hogy politikai okokból ítélték el, és leszögezte: nem bánt meg semmit, valamint ismét a háború ellen szólalt fel.

Mariana Kacarova, az ENSZ oroszországi jelentéstevője szerint az aktivista elleni per jól megszervezett kísérlet volt arra, hogy elhallgattassák az emberi jogok védelmezőit az országban.

Orlov és az általa vezetett- a hatóságok által azóta „külföldi ügynökké” nyilvánított és 2021-ben feloszlatott – Memorial nevű jogvédő csoport 2022-ben kapta meg a Nobel-békedíjat.

„Putyin rezsimje évek óta próbálja elhallgattatni a Memorial és más fontos civil szervezetek vezetőit Oroszország-szerte, most pedig az ukrajnai háború ürügyén igyekszik befejezni, amit elkezdett” – jelentette ki Watne.

A Memorial a szólásszabadság védelmét tűzte ki célul és 1989-es alapítása óta dokumentálta az ilyen jellegű jogsértéseket.

Elolvasom a cikket