Rendkívül súlyos a helyzet az ukrán fronton az amerikai külügyminisztérium szerint

Az ukrán védelmi erők ugyan „tovább fognak haladni az orosz csapatok elleni harcban, de sokkal nehezebb dolguk lesz az amerikai kongresszus tétlensége miatt, amely késlelteti a segélyek jóváhagyását” – erről Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője beszélt, aki kérdésre válaszolva beismerte: „a helyzet most rendkívül súlyos”.

Hangsúlyozta: „Láttunk olyan ukrán csapatokat, akiknek nincs meg a szükséges lőszerük az oroszok visszaveréséhez. Bátran harcolnak, vannak páncélozott járműveik, fegyvereik és lőszereik, de be kell osztaniuk, mert az Egyesült Államok kongresszusa tétlen”.

A külügyminisztériumi szóvivő ezt követően átkapcsolt propaganda üzemmódba és kifejtette: Washington arra számít, hogy „2024 végéig az ukrán csapatok továbbra is bátran harcolnak és haladnak előre, ahogyan azt a közelmúltban a Fekete-tengeren is tették, de mindez sokkal nehezebb lesz számukra, ha nem jutnak lőszerhez”.

Hozzátette: ha a képviselőház szavazást tartana az Ukrajnának nyújtott segélyről, az átmenne. „Felszólítjuk a kongresszust, hogy tegye meg kötelességét, tartsa meg ezt a szavazást, és nyújtson segítséget az ukrán hadseregnek, amelynek nagy szüksége van rá” – mondta a szóvivő.

Elolvasom a cikket