Szíria – Török dróntámadásban meghalt egy keresztény milícia több tagja az ország északkeleti részén

MH/MTI
2024. február 28. szerda. 19:41

Ezt a szíriai országrészt az Egyesült Államok támogatta SDF tartja ellenőrzése alatt. Sziamand Ali hozzátette: a török hadsereg a Szutoro nevű keresztény milícia három gépjárművét vette célba Málikíjja közelében, majd tüzet nyitottak egy negyedik, a sebesültek elszállítására érkező autóra is.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, nagy-britanniai székhelyű aktivistahálózat úgy tudja, a Szutoro három tagja mellett egy civil is életét vesztette.

Az OSDH egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy idén már 65 ilyen légitámadás történt Szíria északkeleti részén, a támadásokban 18-an haltak meg, többségében kurd fegyveresek.

Jóllehet Ankara a szerdai akciót nem kommentálta, az Anadolu török hírügynökség kedden azt közölte, hogy a török titkosszolgálat megölt egy magas rangú kurd fegyverest az észak-szíriai Kamisliban. A jelentés szerint az Emíne Ahmed Szejid vagy Azadi Derik néven ismert nő 2011-ben részt vett olyan merényletek előkészítésében, amelyeket a török biztonsági erők ellen követtek el, valamint több olyan rakétatámadás előkészítésében, amelyeknek a célpontja törökországi terület volt.

Ugyancsak szerdán a Szíria déli részén lévő Szvejdában a biztonsági erők tömegoszlatás céljából tüzet nyitottak kormányellenes tüntetők egy csoportjára, és ebben egy ember meghalt. Szvejdában tavaly augusztus óta rendszeresek a Bassár el-Aszad elnök vezette kormány elleni tüntetések, a tiltakozók zömében a város drúz népességéből kerülnek ki.

Elolvasom a cikket