A 10 legjobb „szuperélelmiszer” a demencia megelőzésére és a cukorbetegség kockázatának csökkentésére

Ezek listája folyamatosan bővül, és úgy tűnik, mindig van egy új „szuperélelmiszer”.

A Today’s Dietitian 564 regisztrált dietetikust kérdezett meg a témával kapcsolatos gondolataikról, és összeállítottak egy listát 10 szuperélelmiszerről.

Mindegyiknek meglepő egészségügyi előnyei vannak – a fogyás fokozásától kezdve a kognitív képességek javításán át a rák kockázatának csökkentéséig.

1. Fermentált élelmiszerek
A dietetikusok az erjesztett élelmiszereket nevezték meg 2024 legjobb szuperélelmiszerének.

A joghurtot mindenképpen érdemes beépíteni az étkezésbe, mivel amerikai kutatók tavaly az erjesztett tejtermékek fogyasztását összefüggésbe hozták a halálos tüdőrák kialakulásának kisebb valószínűségével.

Eközben a University of Virginia School of Medicine kutatói megállapították, hogy a Lactobacillus – a joghurtban és más erjesztett élelmiszerekben található baktérium – segíthet a szervezetnek kezelni a stresszt, és segíthet megelőzni a depressziót és a szorongást.

Jess Hillard, a Warrior sporttáplálkozási szakértője pedig korábban azt mondta, hogy a reggelire fogyasztott joghurt segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, és megelőzhetjük a vércukorszint megugrását a nap későbbi szakaszában.

A kutatások szerint a kimchi – egy fűszerrel ízesített, erjesztett zöldségkeverék – fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a vércukorszint javításában.

A kombucha nevű erjesztett teaitalról is kiderült, hogy mindössze négy hét alatt csökkenti a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.

2. Áfonya
A top szuperélelmiszerek listájának következő helyezettje az áfonya volt.

Az aprócska gyümölcs hatalmasat üt, a kutatások a fogyasztását a szív egészségének javulásával és az agyműködés fokozódásával hozták összefüggésbe.

Egy 2018-as tanulmány szerint az áfonya fogyasztása megakadályozhatja a plakkok felhalmozódását az artériákban. Ezt nevezik érelmeszesedésnek, és növelheti a szívroham és a stroke kockázatát.

Eközben egy 2022-es tanulmány megállapította, hogy azok az 50 és 65 év közötti, memóriaproblémákkal küzdő betegek, akik 12 héten keresztül áfonyapor-kiegészítőt szedtek, jobban teljesítettek a mentális teszteken.

3. Magvak
Kicsik, de hatalmasak az olyan magvak, mint a chia és a tökmag, a Today’s Dietitian által megkérdezettek szerint érdemes lehet az ételeire szórni.

Kathy McManus bejegyzett dietetikus, a Brigham and Women’s Hospital táplálkozási osztályának igazgatója a Harvard Health Publishingnek elmondta, hogy a magvak tele vannak egészséges zsírokkal, rostokkal és fehérjékkel, miközben jó forrása az omega-3 zsírsavaknak is.

A chia magok különösen sok ásványi anyagot tartalmaznak, például magnéziumot, foszfort, kalciumot és káliumot, amelyek fontos szerepet játszanak a csontok egészségében – mondta Kim Kulp dietetikus a Forbes Healthnek.

Egy 2018-as tanulmány azonban megállapította, hogy azoknál a patkányoknál, akik 13 hónapon keresztül 10 százalékban chia magokból álló étrendet fogyasztottak, javult a csontok ásványianyag-tartalma.

A magok a fogyást is segíthetik: egy másik, 2020-ban végzett állatkísérlet szerint a chia magot fogyasztó patkányoknál alacsonyabb volt a zsigeri zsírszint.

Ez az a zsír, amely a szerveinket körülveszi, és növelheti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.

4. Avokádó
Az avokádó már régóta a divatos egészségügyi élelmiszerek közé tartozik, és úgy tűnik, hogy továbbra is uralkodik, és a negyedik helyet foglalja el az idei szuperélelmiszerek listáján.

Az avokádó magas zsírtartalmú, ennek 60 százaléka egyszeresen telítetlen zsír, ami a kutatások szerint segít megvédeni a szívbetegségektől és csökkenti a vérnyomást.

Gazdagok továbbá E-vitaminban és karotinokban, köztük luteinben és zeaxantinban, amelyekről úgy gondolják, hogy segítenek megőrizni a szem egészségét.

5. Diófélék
A lista ötödik helyezettjei a diófélék, mint a mandula és a dió.

Ausztrál tudósok tavaly kimutatták, hogy a mandula – amely magas fehérje- és rosttartalmú, valamint tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal – valóban segíthet a kilók leadásában.

A szerző, Dr. Sharayah Carter, a Dél-Ausztráliai Egyetem munkatársa elmondta: „A diófélék telítetlen zsírokat – vagyis egészséges zsírokat – tartalmaznak, amelyek javíthatják a vér koleszterinszintjét, enyhíthetik a gyulladást, és hozzájárulhatnak az egészséges szívhez.”

6. Zöld tea
Kiderült, hogy a szuperélelmiszerek kifejezés az italokra is vonatkozik.

A dietetikusok a zöld teát nevezték meg a 2024-es év „szuperitalának”.

A 2023-ban publikált kutatás szerint napi egy csésze zöld tea elkortyolgatása akár 47 százalékkal is csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mivel segít a vércukorszint szabályozásában.

A kínai kutatók friss tanulmánya szerint a főzet segíthet az öregedés késleltetésében is.

A fekete és a zöld teában található egészséges vegyi anyagok segíthetnek „pozitívan befolyásolni az öregedést” azáltal, hogy csökkentik a sejtkárosodást, így a szervek tovább működhetnek – állítják a Szecsuáni Egyetem tudósai.

Az általuk ajánlott fogyasztás az öregedés elleni előnyök érdekében nagyjából napi három csésze volt.

7. Húsfélék
A hüvelyesek, mint a szárított borsó, bab, lencse és csicseriborsó voltak a következők a szuperélelmiszerek listáján.

Már régóta az egészséges táplálkozás egyik alapanyaga, a Brit Szív Alapítvány azt ajánlja, hogy a heti húsfogyasztás felét vagy egészét helyettesítsük hüvelyesekkel, hogy kevesebb egészségtelen telített zsírt fogyasszunk, kezeljük a testsúlyunkat és egészségesen tartsuk az emésztőrendszerünket.

A lencse és a bab fogyasztása a szívroham és a stroke kockázatát is csökkentheti – tette hozzá.

Kínai kutatók azt is megállapították, hogy a hüvelyesek fogyasztása segíthet a fogyásban, mivel azok az emberek, akik napi 40 g rezisztens keményítőt ettek, amely a babban, csicseriborsóban és lencsében található, nyolc hét után 3 kg-ot fogytak.

8. Gombák
A gombát nevezték meg a nyolcadik top szuperélelmiszernek 2024-re.

Az ehető gombákat gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt szeretik.

Eközben egy 1966 és 2020 közötti 17 rákkutatás áttekintése azt mutatja, hogy napi 18 g gomba elfogyasztása akár 45 százalékkal is csökkentheti a rák kockázatát.

9. Ősi gabonafélék
Az ősi gabonák közé olyan dolgok tartoznak, mint a quinoa, az árpa, a bulgur és a rozs.

A New York Presbyterian Health szerint ezek jól helyettesíthetik a fehér tésztát és a rizst, mivel lassabban szívódnak fel a szervezetedben, és kevésbé okoznak vércukorszint-emelkedést.

10. Lazac
Végül a lazac volt a tizedik szuperétel, amelyről a dietetikusok azt jósolták, hogy 2024-ben nagyot fog szólni.

Az olajos halat a bőrre gyakorolt jótékony hatásai miatt emlegették, mivel gazdag omega-3 zsírsavakban.

Egy adag lazac emellett D-vitamint is tartalmaz, amely bizonyítottan csökkenti a szorongást.

Emellett tele van omega-3 zsírsavakkal, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben.

Elolvasom a cikket