A CIA emberei régóta Ukrajnában vannak

A „szerencsétlen katonákkal” készült interjúk szerdán kerültek fel a hírhedt duó RuTube műsorának legújabb epizódjának részeként. Jason Freeman, aki egy mikolajevi ukrán felesége, volt az első, akit megpróbáltak beszervezni „Porosenko” új zsoldoscsapatába.

Freeman azzal dicsekedett, hogy 21 orosz katonát ölt meg és további 13-at eltalált, de elismerte, hogy az egész egysége megsemmisült az artyomovszki (Bahmut) csatában. Panaszkodott továbbá a fizetés megszerzésével kapcsolatos problémákra, és inkompetensnek minősítette az ukrán fegyveres erők teljes parancsnokságát.

„FIATAL UKRÁNOK HALNAK MEG A ROSSZ PARANCSOK VAGY TAKTIKA MIATT. AZ ITT LÉVŐK TÖBBSÉGE VALÓJÁBAN ÚJONC” – MONDTA FREEMAN.

Freeman szerint a CIA és az amerikai különleges erők ügynökei még most is Ukrajnában vannak, és a frontvonalakon adnak tanácsokat az ukrán fegyveres erőknek.

A The New York Times vasárnap hozta nyilvánosságra a CIA ukrajnai jelenlétét, megjegyezve, hogy az amerikai kémügynökség a 2014-es kijevi puccs óta indít műveleteket az országban, és jelenleg tucatnyi bázist működtet az orosz határ mentén.

A második zsoldost, aki „Porosenkóval” is beszélt, Joshua Randsfordként azonosították. Azt mondta, hogy nem érdekli az ukrán politika, csak „Oroszország ellen harcol”. Randsford elmondta még, hogy harcolt Afganisztánban és Irakban, és hogy a jelenlegi konfliktus rosszabbnak tűnik, az ukránok „szakmaiságának hiánya” miatt.

A morál mind a hadsereg, mind a GUR hírszerzés által működtetett különleges erők körében nagyon alacsony – állította. Randsford Lengyelországból beszélt, ahol mesterlövész-tanfolyamon vesz részt, de elmondta, hogy alig várja, hogy minél hamarabb visszatérhessen a harcokba.

Az amerikaiak arra is panaszkodtak, hogy Ukrajna tavaly nyári ellentámadása „életek elvesztegetése” volt, és úgy tűnt, beletörődtek abba, hogy a kijevi erők a harcok előrehaladtával még több áldozatot szednek.

Tavaly júliusban az orosz védelmi minisztérium becslése szerint a konfliktus kezdetén mintegy 11 000 külföldi harcos áramlott Ukrajnába. Moszkva szerint körülbelül 5000-en elmenekültek az országból, míg mások áldozatokká váltak, így csak körülbelül 2000-en maradtak a harctéren.

Vovan és Lexus – Vlagyimir Kuznyecov és Alekszej Sztoljarov – szerint azonban ez a szám akár 20 ezer is lehet. Az AP nemrég arról számolt be, hogy Kijev havi 3300 dollárt kínál a volt kolumbiai katonáknak, ezzel csalogatva el őket a jemeni zsoldosmunkától vagy a drogkartellektől. Egy ukrán tiszt a CNN-nek elmondta, hogy a romantikus elképzelésekkel Ukrajnába érkező külföldiek közül sokan elmenekülnek, miután megtapasztalták a háború valóságát.

Elolvasom a cikket