A Frontex megháromszorozza a határőrök számát Bulgária uniós külső határain

MH/MTI
2024. február 29. csütörtök. 21:41

A varsói székhelyű szervezet főigazgatója szerint március 20-tól további 500-600 Frontex-határőrt küldenek Bulgáriába.

A BTA helyi hírügynökség jelentése szerint Leijtens a nap folyamán tett látogatást Kalin Sztojanov bolgár belügyminiszter társaságában a Kapitan Andrejevo bolgár-török határátkelőhelyen. Leijtens hangsúlyozta, hogy Bulgáriának nagyon fontos szerepe van az uniós külső határok őrzésében.

Bulgária Törökországgal közös, 259 kilométer hosszú szárazföldi határát 2017 óta szögesdrót kerítéssel védik, illetve hőfigyelő kamerákkal ellenőrzik. Ennek ellenére gyakoriak az embercsempészek segítségével elkövetett határsértések. A legtöbb illegális bevándorló igyekszik elkerülni, hogy az EU legszegényebb tagországában regisztrálják, Szerbián keresztül Nyugat-Európa tehetősebb államai felé folytatják útjukat. A bolgár-szerb határ 341 kilométer hosszú.

Leijtens kiemelte, hogy a Frontex nemcsak a határokat, de az európai értékeket is védi. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy a Bulgáriába érkező Frontex-alkalmazottak között emberi jogi szakértők is lesznek.

A szervezet főigazgatója egyben teljes támogatásáról biztosította Bulgáriát a belső határellenőrzések nélküli schengeni övezethez való csatlakozásban. A délkelet-európai ország március végével válik tagjává ennek a térségnek, egyelőre azonban csak a légi és a tengeri közlekedésben. Szófia mindemellett a szárazföldi ellenőrzések megszüntetésére is törekszik az uniós belső határokon.

Elolvasom a cikket