Népmesék főhősei vagyunk mindannyian

Az önismereti programokhoz ingyenes egészségügyi szűrések is kapcsolódnak, illetve lesz Access Bars és Aroma Freedom bemutató is.

A szombati egészségnap leglátványosabb programja az önismereti labirintus lesz. A hatalmas, egyszerre több ember számára bejárható térformát korábban, 2013-ban a Jótevők napján Vác főterén rajzolták fel, és már akkor is nagyon népszerű volt.

A szombati egészségnapon Szalay Csaba coach tart előadást ebben a témában, majd három turnusban meg lehet járni a padlóra rajzolt óriási labirintust. Ezeket a bejárásokat Gurdon Katalin pszichológus is kíséri.

Azt szeretnék – hangsúlyozta –, hogy aki a labirintusjáráson részt szeretne venni, előbb üljön be az előadásra, ahol majd mindenki kap az előadótól egy saját mondatot, amit a saját lelke mélyebb rétegeihez vezető útján magával visz.

Gurdon Katalin ezt az előadást és a workshopot azoknak ajánlja, akiket érdekel a mélyebb önismeret, szeretnének többet megtudni magukról, van egy kérdésük az önismeret útján, ami nagyon foglalkoztatja őket, vagy éppen valamilyen változás előtt állnak.

A labirintus közepén a lelküknek az a része felel majd a kérdésre, ami tudja a választ. A belső vándorúton, amely a válaszhoz vezet, sok minden megtörténhet, éppen úgy, mint a mesében: találkozások, akadályok, segítségek, és a visszaút is tartalmas, hiszen segít feldolgozni a választ – foglalta össze a pszichológus.

Illés Hilda pszichológus, Metamorphoses meseterapeuta

Illés Hilda pszichológus Metamorphoses meseterapeuta Varázsmagjaink avagy belső erőforrásaink felfedezése és mobilizálása címmel tart workshopot

Fotó: Illés Hilda

Nagyon izgalmas témával foglalkozik a Varázsmagjaink avagy belső erőforrásaink felfedezése és mobilizálása című foglalkozás, amelyet Illés Hilda pszichológus, Metamorphoses meseterapeuta tart. Ebben lesz élőszavas mesélés, mesefejtés és közös alkotás is, de nem árulhatjuk el, mi lesz az utóbbi, csak annyit, hogy a workshop végén mindenki hazaviheti, amit készített, és az a bizonyos tárgy később is segítheti a belső erőforrások mobilizálását.

Az elhangzó mese kapcsán Illés Hilda kiemelte, hogy Boldizsár Ildikó, akinél a Metamorphoses technikát tanulta, mindig azt mondta, a mesék a Rend forgatókönyvei, a kibillent egyensúly helyreállításának útját mutatják meg.

Kérdésünkre, hogy tapasztalata szerint a mai mesehallgatók mennyire boldogulnak önállóan a mesefejtéssel, elmondta, hogy például az olyan mesékhez, amilyenek a legismertebb magyar népmesék, szükség lehet arra, hogy a legtöbben segítséget kapjanak a szimbólumok megfejtéséhez, a mesei kódok megnyitásához, de a keleti meséket könnyebben megérthetik a hallgatók, mert az üzenet konkrétabban megfogalmazott.

Illés Hilda lapunknak elmondta, hogy kamasz lányok számára is tartott már foglalkozást „A varázsmagok” című mesére alapozva, és bár ez a korosztály már kevésbé érdeklődik a mesék iránt, mégis sikerült őket bevonni, és aktív, lelkes résztvevők lettek. Azoknak ajánlja a foglalkozást, akiknek valamilyen elakadásuk van, bizonytalanok, akik szeretnének többet tudni a saját erőforrásaikról.

Nagyon izgalmas könyvbemutató kezdődik 17 órától: Mogyorósy-Révész Zsuzsanna pszichológus traumafókuszú pszichológiai magyarázattal, Vaskor Gréta meseterapeuta élőszavas mesemondással és a mesék bölcsességével közelít a transzgenerációs történetekhez.

Mogyoróssy

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna pszichológus traumafókuszú pszichológiai magyarázattal, Vaskor Gréta meseterapeuta élőszavas mesemondással és a mesék bölcsességével közelít a transzgenerációs történetekhez

Fotó: Facebook

Kinek a sorsa? – teszik fel a kérdést a transzgenerációs örökségről szóló nemrégiben megjelent könyvünkben, három téma mentén keresve a választ arra, hogy milyen mintázatok vezérlik az életünket, s vajon tudunk-e ezen változtatni.

„Senki emberfia nem abszolút kezdet, mindenki azzal él együtt, amit előtalál, és ami fölött nincs hatalma” (Marquard, O.)

Ugyan előtalált sorsunk van, de van hatalmunk változtatni rajta, a kérdés a hogyan: ha életinduláskor ott a hiány, születik egy átok, s van árulás – akkor mi az, ami rajtunk áll? Mi fölött lehet hatalmunk és mi fölött nincs? Mit tanít erről a mese, és mit a terápiás tapasztalat?

Az előadások és workshopok délelőtt 10-től 17- óráig zajlanak, majd 19 órától Bajzáth Mária mesepedagógus tart előadást Hősök a mesékben és a valóságban címmel. Előadására itt lehet jegyet venni.

Több előadó könyveit is meg lehet vásárolni és dedikáltatni a nap folyamán.

Klinger Mária pszichológustól, a rendezvény szerevezőjétől megtudtuk, hogy a kis létszámú művészetterápiás foglalkozásokra betelt a létszám. A délutáni táncterápiás foglalkozásokra is már csak néhány hely van. A szomatodráma workshopra, ami a 34-es teremben lesz, szintén vannak még nyitott helyek, illetve az előadásokra tudnak bejutni az érdeklődők. Az önismereti labirintus délutáni bejárásaira érdemes még regisztrálni.

Az előadásokra és a még be nem telt workshopokra itt lehet regisztrálni:

Jegyeket online és személyesen a váci Madách Imre Művelődési Központ jegypénztárában lehet venni.

További információ itt .

Elolvasom a cikket