Orosz Anna és a szánalom mosolya

Diákkorában az ember szívesen hivatkozott arra, ha felelni szólították az aktuális anyagból, hogy tanárnő, kérem, hiányoztam. Valami hasonló jutott eszembe akkor, amikor az ATV-ben Orosz Anna momentumos politikus volt a vendég. Aki nem akarta pontosan érteni a jobboldal parlamentbeli felvetését, miszerint a baloldal felelőssége az, hogy V. János húsz éven át vezethette a bicskei gyermekotthont.

Pedig ő is nagyon jól tudja, hogy V. Jánost még Demszky Gábor főpolgármestersége alatt nevezték ki a fővárosi fenntartású Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon élére. Innentől kezdve Demszky húsz évig pozícióban tartotta, a balliberális média pedig futtatta a 90-es években.

A történet gyökerei tehát már több, mint harminc évre nyúlnak vissza, amikor a baloldal Magyarországon nagyon komoly pozíciókat birtokolt. Most pedig jön egy momentumos politikus, Orosz Anna, és úgy tesz, mint aki mit sem tud a dologról, mint aki azt mondja, tanárnő, kérem, én hiányoztam. Szó szerint ezt mondta az ATV-ben: „Egészen mellbevágó volt hallhatni, hogy valójában a baloldalnak a felelőssége az, hogy V. János vezethette a bicskei gyermekotthont. Ez különösen érdekes volt nekünk, akik Demszky Gábor idején gyerekek voltunk. Nyilvánvalóan ezt azért csinálják, mert pontosan tudják, hogy ezt az ügyet nem tudják lemosni magukról.”

A kérdés persze az, hogy mit is kellene lemosni magukról. A miniszterelnök ugyanis rámutatott: „Kegyelmet az államfő adott. És hogy ezt miért tette, arra egyedül ő tud válaszolni. A kormány előtt pedofil-ügyben kegyelemnek helye nincs.” A volt államfőnek pedig a jogszabály nem teszi kötelezővé, hogy indokolja kegyelmi döntését. Hiába kérdezi meg drámai tekintettel a momentumos Tompos Márton, ha kell ezerszer, hogy miért kapott kegyelmet Kónya Endre, ez csak hangulatkeltésre jó. Arra, hogy borzolja a kormányellenes kedélyeket, hogy ellenségesebbé tegye a légkört Orbán Viktorral szemben. A másik oldalon pedig a Momentum politikai pecsenyéjét sütögesse azzal vádolva a kormányt, hogy ő rejtegeti a pedofilokat. Ez azért jó nekik, mert a magyarok nagyon érzékenyek a gyerekekre, nagyon szigorúan lépnek föl azzal szemben, aki egészséges testi és lelki fejlődésüket akadályozza.

Természetesen az adatok jól mutatják, hogy V. János esetében is a baloldal térfelén pattog a labda, hiszen Demszky, majd 2010-ig Gyurcsány nagyon is megadta a lehetőséget arra, hogy hivatalban maradjon.

Orbán a parlamentben aláhúzta, „2011-ben már megindítottuk az első rendőrségi eljárást, amit a mostani vizsgálat fel is tár, hogy miért nem vezetett sikerre. Majd nem törődtünk bele ebbe, és másodjára is megindítottuk a vizsgálatot. Azokat, akiket önök nem zártak börtönbe, azokat mi zártuk börtönbe. Tehát a pedofil-bűncselekményt elkövető gyermekotthon-igazgatót önök először kinevezték, utána húsz évig otthagyták, majd a 2010-es kormányváltást követően mi börtönbe zártuk. Ez a helyzet.”

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a baloldali kormányok alatt több, mint 500 pedofil volt szabadlábon. 2010-ben például mindössze 81 pedofil bűnöző volt börtönben. Ehhez képest 2024-ben 663.

S hogy mit tett a baloldal, hogy megelőzze a gyerekek szexuális veszélyeztetését? Akadályokat gördített a kormány útjába. Nem támogatták például a pedofilnyilvántartás létrehozását, nem támogatták a gyermekpornográfia elkövetőivel szemben a súlyosabb szankciókat, nem támogatták azt a javaslatot, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett súlyos szexuális bűncselekmények ne évüljenek el. És azt sem támogatták, hogy akik gyermekek sérelmére követnek el súlyos bűncselekményeket, azok a jövőben ne végezhessenek a gyermekek nevelésével vagy gondozásával kapcsolatos munkát.

Hiába sugallja az ATV és a kérdező segéderő, a népszavás Árpási Bence, hogy Orbán a hibás. Orosz Anna annak ellenére nem tudta meggyőzni a nézőket, hogy egy teljes műsor dolgozott alá a baloldalt védő álláspontnak.

Ha valaki politikusnak áll, az azt jelenti, nagyon kinőtt az iskolás korból. Hiába mondja, hogy tanárnő, kérem, én hiányoztam. Ezzel csak a szánalom mosolyát váltja ki az emberekből.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket