Öt veszélyes paracetamol mellékhatás a stroke-tól a szívrohamig

A paracetamolhoz hasonló fájdalomcsillapítók hosszú távú szedése számos kellemetlen mellékhatást okozhat, a veszélyes allergiás reakcióktól kezdve a máj- és vesekárosodásig.

A népszerű fájdalomcsillapító túlzott használata a vérnyomást is megemelheti, ami olyan egészségügyi események kockázatának teszi ki Önt, mint a szívroham vagy a stroke.

Íme a túl sok paracetamol szedésének öt mellékhatása, amit érdemes ismerni.

1. A vérnyomás emelkedése
A paracetamolt általában a fájdalomcsillapítók egy másik osztályának, a nem-szteroid gyulladáscsökkentőknek (NSAID) biztonságosabb alternatívájaként javasolják, amelyekről köztudott, hogy növelik a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát.

Az Edinburgh-i Egyetem 2022-ben végzett tanulmánya aggasztó összefüggést állapított meg a rendszeres paracetamol-használat és a megemelkedett vérnyomás között.

A vizsgálatban 110, korábban magas vérnyomással rendelkező betegnek írtak fel napi négyszer egy gramm paracetamolt – ezt az adagot gyakran krónikus fájdalmakkal küzdő betegeknek írják fel – vagy két héten át placebo-tablettát.

A Circulation című folyóiratban közzétett eredmények szerint a paracetamolt szedő résztvevők vérnyomása már e két hét alatt jelentősen megemelkedett.

2. Szívroham és stroke
Nem csak a magas vérnyomással élőknek kell óvakodniuk a paracetamol túl rendszeres szedésétől.

A nátriumot, a só egyik fő összetevőjét gyakran használják, hogy segítsék a gyógyszerek, például a paracetamol pezsgőfajtáinak vízben való feloldódását.

De minden egyes oldódó tabletta nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz; ha valaki a maximális napi adag pezsgőtablettát venné be, akkor túllépné az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott 2 grammos maximális napi nátriumadagot.

A kínai Central South University kutatói megállapították, hogy a nátriumtartalmú paracetamol rendszeres szedése növelheti a szívroham, a stroke vagy a szívelégtelenség kockázatát.

Ez független volt attól, hogy magas volt-e a vérnyomásuk.

3. Allergiás reakció
Az NHS szerint a paracetamol nagyon ritkán okoz mellékhatásokat, ha megfelelő adagolásban szedjük.

Ritka esetekben azonban egyeseknél a tabletta bevétele után súlyos allergiás reakció, úgynevezett anafilaxia léphet fel.

Ha paracetamol bevétele után az alábbi tüneteket tapasztalja azonnal forduljon orvoshoz.

Ajkai, szája, torka vagy nyelve hirtelen megduzzadnak.
Ön nagyon gyorsan lélegzik vagy nehezen kap levegőt – előfordulhat, hogy nagyon sípolóan zihál, vagy úgy érzi, mintha fuldokolna vagy levegőért kapkodna.
A torka szorul, vagy nehezen tud nyelni.
Bőre, nyelve vagy ajkai kék, szürke vagy sápadt színűek – ha fekete vagy barna a bőre, ez könnyebben észrevehető a tenyerén vagy a talpán.
Hirtelen nagyon zavarodottá, álmossá vagy szédültté válik.
Kiütések jelentkeznek, amelyek duzzadtak, viszketnek vagy hólyagosak.
Valaki elájul, és nem lehet felébreszteni.

4. Máj- és vesekárosodás
A túl sok paracetamol szedése máj- és vesekárosodással is összefüggésbe hozható az NHS Inform szerint.

5. Vérképzőszervi rendellenességek
A paracetamol másik ritka mellékhatása a vérzavarok, például a trombocitopénia és a leukopénia, írja az NHS Inform.

A trombocitopénia azt jelenti, hogy alacsony a vérlemezkék szintje a vérben.

A vérlemezkék segítik a véralvadást, ezért a kevesebb vérlemezke megakadályozhatja a véralvadást egy sérülés után, és a vágásokból eredő elhúzódó vérzéshez vezethet.

A leukopénia olyan állapot, amikor a szervezetben nincs elég betegségekkel küzdő fehérvérsejt – úgynevezett leukociták – a vérben.

Elolvasom a cikket