Politico: Scholz és Macron nézeteltérése Ukrajna miatt nyílt ellenségeskedésbe fordult

Korábban Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy az EU megállapodott egy „kilencedik koalíció létrehozásáról a mélycsapásokhoz” – azaz Ukrajna ellátásáról közepes és nagy hatótávolságú rakétákkal.

Azt is mondta, hogy Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy Oroszország „ne nyerje meg ezt a háborút”. Elmondta, hogy a nyugati vezetők megvitatták a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét, de még nem született konszenzus. Nem sokkal Macron kijelentései után Olaf Scholz német kancellár és Boris Pistorius védelmi miniszter azt mondta, hogy Németország nem fog csapatokat küldeni Ukrajnába, Scholz pedig hangsúlyozta, hogy a NATO-országok egésze nem fog ilyet tenni. A kancellár emellett megismételte, hogy nem tervezik nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakéták Ukrajnába szállítását sem.

„Scholz és Macron közötti nézeteltérés az Ukrajnának nyújtott katonai segítséggel kapcsolatban már-már nyílt ellenségeskedéssé fajul” – jegyzi meg a lap.

A Politico német tisztségviselőkre hivatkozva azt írja, hogy Macron kész „keményen beszélni” Ukrajnáról, de Berlinhez képest nem tett elég lépéseket. A lap a Kieli Világgazdasági Intézet adataira hivatkozva megjegyzi, hogy Németország több mint 17 milliárd eurós támogatást nyújtott vagy ígért Ukrajnának, míg Franciaország csak 640 millió eurót ígért.

„A francia tisztviselők ezzel szemben azt állítják, hogy ők biztosítják az igazán fontos fegyvereket, és ezt kevésbé tétován teszik, mint a németek” – teszi hozzá a Politico.

Elolvasom a cikket