Rekordmagas gyógyszergyártási bevételekről számolt be a Richter

Nagy Áron
2024. február 29. csütörtök. 10:51

Orbán Gábor ennek ellenére nem volt csalódott, a magyar gyógyszergyártó a nehéz körülmények ellenére sikeres évet zárt. A gyártási bevételek 747 milliárd forintot (1,96 milliárd euró) értek el, ami éves szinten 14 százalékos növekedést jelent, a tisztított EBIT, azaz a Richter eredményessége pedig 15 százalékkal 235 milliárd forintra (616 millió euró) nőtt. Mindkét érték rekordnak számít.

– A tisztított EBIT, vagyis az eredményesség 28,6 százalékkal nőtt volna, de a növekedés felét elvitték az árfolyamok, így 14,6 lett a tényleges eredmény. Ugyanakkor elmondható, hogy számottevően nőtt a termelékenység és sokkal több beteghez tudtunk eljutni, mint valaha – húzta alá.

Mint mondta, a nőgyógyászati termékek változatlanul nagyon népszerűek és jól teljesítenek. A generális medicinával foglalkozó üzletág stagnálása pedig mindenekelőtt az orosz piac már említett gyengélkedésével magyarázható. A bio medicina terén kétszámjegyű volt a növekedés, és a CNS portfólió is bővült.

A vezérigazgató kiemelte: az infláció ellenére a Richter tartani tudta az eredetileg tervezett költségvetést. Majd összegzésként leszögezte: az eredményeiket visszahúzó két legfontosabb tényező a magyar extraprofitadó és a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulása.

– Bátran és nyíltan tudok beszélni az idei célokról: kétszámjegyű növekedés. 2,15-2,25 milliárd euró gyártási bevétel, 725-750 millió euró közötti tisztított eredmény – szögezte le Orbán Gábor.

Hogy mire alapozza mindezt? A nőgyógyászati termékek terén a Richter Európa élvonalához tartozik. Több országban már piacvezető, és általában a top 3-ban található az uniós tagországokban. Kijelentette, hogy az egyik fő céljuk most a Ryeqo értékesítési eredményeinek megduplázása.

– Ez az első valódi endometriózis gyógyszer a világon, ezt ki kell aknázni! – hangsúlyozta, s jelezte: a célja, hogy az évtized végére a Richter az európai piacon a nőgyógyászati szegmensben piacvezetővé váljon.

De a kilátások a többi üzletág esetében is jók. A generális medicina területén 10 százalék körüli növekedést várnak, akárcsak a neuropszichiátriai üzletágban, amelynek húzóterméke a Vraylar. Hozzátette: nagyon jól állnak a kutatások terén, és a biomedicina iránti kereslet növekedése miatt új üzemet nyitnak Németországban.

Érdekességképpen kitért arra is, hogy a Richter nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos működésre. Amióta Orbán Gábor a vállalat élén áll, a felére csökkentették a működés során felhasznált papír mennyiségét. És 2022-ről 2023-ra 7,5 százalékkal csökkent magyarországi viszonylatban az ökológiai lábnyomuk. E tekintetben 2030-ra az 1990-es becsült Co2-kibocsátást 55 százalékkal tervezik csökkenteni – jegyezte meg.

A sajtótájékoztatón egyébként elbúcsúzott Bogsch Erik, az igazgatótanács elnöke, akinek munkáját Örökös Tiszteletbeli Elnöki címmel köszönték meg. Orbán Gábor pedig azt mondta róla: az életműve ipartörténeti jelentőséggel bír.

Elolvasom a cikket