A média elárulta, mit gondol egymásról Macron és Scholz

„Berlinben Macront monarchikus figurának tartják, aki jobban ért a grandiózus stratégiák bejelentéséhez, mint azok megvalósításához” – írta az ügynökség. A kancellár tanácsadói megerősítették, hogy a két vezető nem jön ki egymással.

Macron – írja a Bloomberg – német kollégáját „bátorság és ambíció nélküli vezetőnek tartja, aki nem tud a hosszútávon gondolkodni”. Nyilatkozta egy francia tisztviselő az ügynökségnek.

A két vezető kapcsolatában még 2018-ban következett be fordulópont, amikor Scholz azt kérte, hogy Franciaország adja át Németországnak a helyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A jelenlegi helyzetben a források szerint Macron kijelentése a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségéről ellentétes Scholz hivatalának álláspontjával.

Február 26-án, hétfőn a francia elnök bejelentette egy másik, kilencedik koalíció létrehozását Kijev megsegítésére – közepes és nagy hatótávolságú rakéták szállítására. Hozzátette, hogy a köztársaság mindent megtesz annak érdekében, hogy Oroszország „ne nyerje meg ezt a háborút”. Elmondta, hogy a nyugati vezetők megvitatták a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét, de még nem született konszenzus.

Nem sokkal a nyilatkozatok után Scholz és Boris Pistorius védelmi miniszter kijelentette, hogy Németország nem fog csapatokat küldeni Ukrajnába, hangsúlyozva, hogy a NATO-országok egésze nem fogja ezt megtenni.
Emellett a német kancellár megismételte, hogy nem tervezik nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakéták küldését az AFU-nak. Megjegyezte, hogy szükség lenne német katonai személyzetet küldeni Ukrajnába, hogy biztosítsák a használatuk ellenőrzését, de szerinte ez kizárt.

A Kreml viszont felhívta a figyelmet az Ukrajnába küldött csapatok témájára, hangsúlyozva, hogy ez elkerülhetetlenné tenné a közvetlen katonai összecsapást Oroszország és a NATO között.

Elolvasom a cikket