Akinek a közkedvelt királyné átadta a hitvesi ágyát

Magyar Tibor
2024. március 1. péntek. 4:41

Schratt Katalin 1853-ban született Baden bei Wienben, és ismert színésznő volt. Erzsébet az 1880-as évek közepén ismerkedett meg vele. Ekkoriban épp külön élt a férjétől. Információk szerint pont a királyné volt az, aki elősegítette a Katalin és Ferenc József közötti szoros kapcsolatot. Mire Sisi találkozott a színésznővel a király már szerelmes volt Katalinba. Erzsébet együtt már nem akart élni Ferenc Józseffel, de nem akarta boldogtalannak látni. Akkoriban ezt írta sógornőjének: „El kell mennem. De Ferencet egyedül hagyni – lehetetlen. És mégis – ott van neki Schratt – ő úgy gondoskodik róla, mint senki más, és vigyáz rá.”

Erzsébet szervezte meg Katalin és Ferenc József találkozóit. A kapcsolatnak köszönhetően Sisi könnyebben el tudott menekülni a bécsi udvarból, ahol kezdetektől fogva kényelmetlenül érezte magát.

Katalint hamarosan „Ausztria koronázatlan császárnőjének„ nevezte a a köznép. A császár egy villát bocsátott a rendelkezésére, közvetlenül a schönbrunni kastély mellett, ami „Schratt Villa” néven vált ismertté a bécsiek körében. A császári rezidenciától egy kis ösvény vezetett a Kaiserpark hátsó részén álló titkos ajtóhoz, amelyen Ferenc József észrevétlenül kiléphetett a parkból.

Schratt Katalin

Schratt Katalin

Fotó: Atelier Adele / Austrian National Library / APA-PictureDesk

A korabeli források szerint valószínűsíthető, hogy ezek az együtt töltött percek voltak a császár számára a legboldogabb pillanatok. Idővel a gyermekei is elfogadták a kapcsolatot, hiszen látták apjuk boldogságát.

1898-ban egy merénylő megtámadta Sisit, aki belehalt sérüléseibe. Ferenc József Katalinnal folytatott kapcsolata ezután sem ért véget. A korabeli híresztelések szerint kapcsolatukban egy rövid, alig egy éves szünet volt csak, ami után újra egymásra találtak. A korabeli lapokban hiába merült fel egy esetleges házasság Katalin és Ferenc József sosem kötött házasságot.

A politikába Schratt Katalinnak sose volt beleszólása. Befolyását ugyanakkor jól jelzi egy udvari kamarás mondása, mely a szerepkörét frappánsan így foglalta össze: „Ő volt az ablak, amelyen át a császár a világba tekintett.”

Katalinra nemcsak szeretőként, de legközelebbi barátként, illetve bizalmasként tekintett a császár, akinek erre a lelki támogatásra főleg az élete utolsó éveiben volt rendkívül nagy szüksége.

Schratt Katalin inkább a korszak irodalmában oly sokszor megénekelt „édes bécsi lánykák” közé tartozott. Jó kedélye, problémátlan lénye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az államügyekben megfáradt Ferenc József olyannyira kereste a társaságát.

Ferenc József 1916. november 21-én hunyt el. Katalin ezután visszavonult a nyilvánosságtól. Rendszeresen látogatta a király sírját. Idős éveiben többen kérlelték, hogy meséljen kapcsolatukról, de mindig ellenállt.

Elolvasom a cikket