Horváth József: A németek jó része operett katona, aki békében szeret katonásdit játszani, de ha veszélyesre fordul, lelépnek

Mióta Avgyijivkát elfoglalták, mintha tartana a lendület és aktívabbak lennének az oroszok a fronton – mondta a Magyar Hírlap stúdiójában Horváth József. A biztonságpolitikai szakértő megjegyezte, lehet egy olyan varriáció miszerint Putyin szeretné, hogy ha a márciusi elnökválasztás előtt egyre több sikert tudjanak felmutatni, a másik varriáció szerint Putyint újraválasztják és utána elrendel egy nagyobb de kockázatosabb támadást. Kiemelte, az oroszok nem akarnak területeket elveszíteni és az emberáldozatokat is minimálisra csökkentenék.

Horváth József elmondta: „A legtöbb lap az ütőlapok közül az oroszok kezében van. Az elsöprőnek mondott ukrán ellentámadás 500 négyzetkilométert fogalt el, az oroszok pár hét alatt ennek a nagy részét visszafoglalták.”

Hozzátette, a háttér, a hadsereg a katonák mind az oroszok oldalára billentik a mérleg nyelvét. Az ukrán oldalon nincs egy tényező sem, ami jelentős esélyt adna, ebbe beletartozik az Unió által jóváhagyott milliárdok és az F-16-os vadászgépek is. Jól kiképzett katonákból van a legnagyobb hiány – húzta alá a szakember.

Kiemelte, az oroszok részéről ez messze nem egy totális háború.

Horváth József emlékeztetett, Amerikának a legfontosabb az elnökválasztási kampány, ha jobban belefolynak ebbe a háborúba az végzetes lehet számukra a választásokra nézve.

A szakember megjegyezte, ha ez a háború felfüggesztésre kerül, akkor az összes többi pillanatnyilag önként jelentkező ország is elcsendesedik. „Ez olyan, mint a kocsmai verekedés, amikor üzengetni kell mindenki erős, de ha ki kell menni a kocsma elé, akkor mindenki kétszer meggondolja” – foglalta össze a biztonságpolitikai szakértő.

Kifejtette, az oroszok csak akkor fognak asztalhoz ülni, hogy ha övék a jobb pozíció. Hozzátette, a balti országok időnként üzennek a háborúba lépésről, de a háttérben az üzleti érdekek felülírják a politikai kommunikációt.

Emlékeztetett, a lengyeleknél jelentős mérséklő tényezővé vált, amikor szembejöttek a realitások. A németek is azt mondták, hogy fel kell készülni a háborúra. Németország pillanatnyilag 280 ezer fő katonát se tud fenntartani, míg az oroszok 2 millió katonát tartanak fegyverben. A németeknél sokan leszereltek a háború kitörése óta. „A németek jó része operett katona, aki békében szeret katonásdit játszani, de ha veszélyesre fordul lelépnek” – jegyezte meg. Hozzátette, ráadásul a német gazdaság recesszióban van, így a hátteret sem tudnák biztosítani.

Horváth József kiemelte, ha az Európai Unió vezetői úgy gondolják, hogy hosszú távon megtehetjük, hogy elzárkózunk Oroszországtól, annak az árát valakinek meg kell majd fizetni.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket