Kreml: Az Egyesült Királyság közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban

Az RTVI nevű csatorna arra kérte Peszkovot, hogy kommentálja a The Times című napilap egyik jelentését, amely azt állította, hogy Tony Radakin admirális, a brit fegyveres erők vezetője segített „haditerveket” készíteni Ukrajnával kapcsolatban.

„Általában nem titok, hogy a britek valóban különböző formában nyújtanak támogatást Ukrajnának. Embereik a terepen vannak, a hírszerzésben és másutt is” – mondta Peszkov.

„Vagyis valójában közvetlenül is részt vesznek ebben a konfliktusban” – tette hozzá.

A brit hírügynökség egy ukrán katonai forrásra hivatkozva közölte, hogy Radakin segített az ukránoknak az orosz hajók megsemmisítésére és a Fekete-tenger megnyitására irányuló stratégiában”, és „felbecsülhetetlen értékűnek tekintik a NATO más magas rangú vezetői támogatásának koordinálásában”.

Az admirális állítólag Kijevbe is ellátogatott, és találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel, hogy megvitassák Ukrajna stratégiáját és azt, hogy a Nyugat milyen módon tudna még segíteni.

A Kremlnek nincsenek konkrét információi Radakinnal kapcsolatban, de „valószínű, hogy a hadseregünk tud erről” – mondta Peszkov.

Az 58 éves Radakin novemberben vonult volna nyugdíjba a védelmi vezérkar főnökeként, de Rishi Sunak miniszterelnök kérésére még egy évig marad a posztján – írja a Times. Egy forrás azt mondta a lapnak, hogy a brit kormány fontosnak tartotta a folytonosság megőrzését a közelgő parlamenti választások előtt.

Olaf Scholz német kancellár a héten véletlenül megerősítette a brit csapatok ukrajnai jelenlétét, megjegyezve, hogy brit operátorok irányítják a Storm Shadow cirkálórakétákat. Egy brit törvényhozó ezt követően elítélte Scholz megjegyzéseit, mint “a hírszerzéssel való nyilvánvaló visszaélést”, amely veszélybe sodorta a brit személyzetet, és ürügyet adott Oroszországnak az eszkalációra.

Elolvasom a cikket