Számos betegség tünete lehet a szédülés

Magyar Tibor
2024. március 2. szombat. 5:01

A szédülés a beteg vagy a környezet mozgásának illúziója, amely leggyakrabban forgó jellegű. Szédülés során olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a forgásérzet, az egyensúlyzavar, az émelygés, a bizonytalanságérzés, a gyengeség, a fáradtság, a koncentrációszavar és a homályosuló látás.

Keresse fel orvosát abban az esetben is, ha a szédülés olyan tünetekkel együtt jelentkezik, mint a súlyos, korábban nem tapasztalt fejfájás; az eszméletvesztés; a zsibbadás; a mellkasi fájdalom; a szapora vagy lassú pulzus; a járási nehézségek; vagy a homályos látás, hallásvesztés, beszédzavar.

A szédülés leggyakoribb kiváltó oka a gyors irányváltoztatás: hullámvasúton vagy körhintázás után, esetleg hajó- vagy repülőút során. A szédülés ilyenkor a fül receptorait érő ingerek miatt alakul ki, és természetes jelenség. Ha a szédülés megmagyarázhatatlanul, külső ok nélkül jelentkezik, valószínűleg orvosi vizsgálatra van szükség. Ilyenkor a vertigo okaként idegrendszeri probléma állhat, gyakran kísérik egyéb idegrendszeri tünetek is.

A szédülést kiválthatja fejsérülés, labirintusfertőzés, gyógyszermellékhatás, Ménière-betegség, stressz, szorongás, az agy vérellátási zavara is.

Ritkább esetben a szédülés olyan súlyos neurológiai betegség tünete is lehet, mint a szklerózis multiplex, a migrén vagy az agydaganat.

Elolvasom a cikket