Szirszkij szerint a harctéri vezetők gyenge teljesítménye miatt veszett el Avgyijivka

Fokozódik az ukrán vezetők és európai szövetségeseik aggodalma, előrejelzésük szerint a nyárra kritikus állapotba kerülhet az ukrán védelem, és ezzel párhuzamosan lendületet kaphat az orosz haderő, ha a NATO nem tudja fokozni Kijev támogatását, elsősorban lőszer tekintetében – írja a Bloomberg nyomán a Mandiner.hu.

Az ukránokat rendkívüli módon megviselte, hogy az orosz erők elfoglalták Avgyijivkát, szövetségeseik tartanak is attól, hogy a csapás jelentősen visszaveti az ukrán védelem maradék lelkesedését, és tovább csökkenti a lendületét.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán haderő főparancsnoka közben a veszteségek okára is rávilágított: véleménye szerint a frontvonalon tevékenykedő harctéri vezetők vártnál gyengébb teljesítménye is hozzájárult a város bukásához. Mire az újonnan kinevezett vezető erősítést akart küldeni a régióba, addigra az oroszok elfoglalták a várost.

A Bloomberg európai forrásai a cikkben megerősítik az ukrán félelmeket: az EU-s tisztviselők egy része úgy látja, Ukrajna már az idén elveszítheti az oroszok elleni háborút.

Az ukrán hírszerzés úgy látja: az orosz erők nem csak a Donbászt akarják megszerezni, de a fővárost és Odesszát is el akarják foglalni.

Utóbbi a Moldovához való hozzáférés miatt vált kiemelten fontossá.

A védelem szerint nyárra várható egy nagyobb orosz támadás, amely elmondásuk alapján sorsdöntő lehet, a NATO ugyanis csak 2024 második felében tudná az ukránok támogatásához megfelelő szintre növelni a tüzérségi lőszergyártását.

Elolvasom a cikket