Ezért tekintenek mintaként Magyarországra a republikánusok

Pappin a műsorban felidézte, hogy 2020 végén járt először Budapesten, és már akkoriban nagyon érdekelte, hogyan lehet egy konzervatív kormány hosszú távon sikeres. Az USA-ban ugyanis azt tapasztalta: a republikánusok fontosnak tartják a hagyományos értékeket, de nem igazán tudják, hogyan védjék meg, illetve képviseljék, népszerűsítsék azokat.

Az amerikai jobboldal gyakran inkább kormányellenes, tehát a mondanivalóját az adó- és bürokráciacsökkentésre hegyezi ki, és azt hangoztatja, hogy az államnak ki kell vonulnia az életünkből. A baloldal ezzel szemben uralja a médiát, befészkelte magát az egyetemi kampuszokba, és minden erejével azon van, hogy az eltérő véleményeket kiszorítsa az akadémiai és a közbeszédből. Nem azért, mert a többség progresszív, hanem azért, mert van egyfajta küldetéstudata és ereje is ahhoz, hogy megpróbálja átalakítani a társadalmat.

Az MKI elnöke tulajdonképpen azt állította, hogy világnézeti semlegesség nem létezik. Ahol vákuum keletkezik, oda valamilyen ideológia előbb-utóbb benyomul.

Ami az Egyesült Államokat illeti, ez oda vezetett, hogy nem tilos „egyfajta alternatív keresztény, hagyományos életmódot” folytatni, de keresztényként érvényesülni egyre nehezebb. Ha valaki vallásos, sok gyermeket szeretne, és hagyományos módon szeretné felnevelni őket, egyre fogy körülötte a levegő. Eleve már az oktatási rendszer ellene dolgozik, a „nagybetűs életben” pedig lépten-nyomon a „liberális betartással” találkozik az ember.

Gladden Pappin hangsúlyozta: az amerikai konzervatívok számára Magyarország azért vált nagyon érdekessé, mert a kormánya bebizonyította, hogy a liberális berendezkedésnek van működő konzervatív alternatívája, ez pedig a kereszténydemokrácia. S ennek vezérelve az, hogy a kormányzati intézkedéseknek azt kell tükrözniük, amit az emberek valójában akarnak.

– Ez egy modern, működő demokrácia, mindenféle szabadságjoggal. Amikor ide érkeztem, az amerikai élethez képest az volt a legmegdöbbentőbb, hogy persze, van szabadság, vannak különböző életstílusok stb. De az egész szilárd alapokra épül, van norma. A norma: a hagyományos család – mondta az MKI elnöke, aki szerint ez az, amiben az amerikai jobboldalnak van tanulnivalója, és ami miatt a konzervatívok között megindult a transzatlanti eszmecser.

Szerinte nagyon fontos az értékelvű kormányzás: egy politikai erő rendelkezzen koherens elképzelésekkel, a „jó élet víziójával”, és ezek megvalósításán magának is dolgoznia kell. Ez a republikánusok körében újszerűen hat. Kihangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a liberálisoknak valójában nincs víziójuk a „jó életről”. Tagadnak szinte mindent. Az ideáljuk az olyan egyén, aki nem kötődik a közösségéhez, felszabadult a hagyományos értékek béklyója alól; aki mindent ki tud találni magának. Csakhogy ilyen ember nincs, és az ilyen emberek összessége biztosan nem alkothat fenntartható társadalmat.

Az MKI elnöke hosszasan beszélt a magyar családpolitikáról is. Ennek kapcsán szóba került, hogy az amerikai társadalom jelentős része talán fenntartásokkal fogadná, ha az állam különböző eszközökkel támogatná a gyermekvállalást. De, mint Pappin jelezte, ennek van egy politikán túli dimenziója, hiszen minden társadalom fennmaradásának az alapja a család.

Aztán a kormányt rendszeresen érő kritikákra is válaszolt. A sajtószabadság kérdése kapcsán például azt mondta: – Meg szoktam kérdezni az amerikai barátaimtól, hogy ők mit szólnának ahhoz, ha az amerikai sajtó körülbelül 80 százaléka külföldi kézben lenne? Merthogy Magyarországon a többi kelet-közép-európai országhoz hasonlóan ez volt a helyzet a rendszerváltások utáni évtizedekben.

De megjegyezte azt is, hogy Nyugaton a konzervatív hangokat szisztematikusan elnyomják, elég csak Tucker Carlson esetére gondolni. Magyarországon ezzel szemben minden oldal hallathatja a hangját. Tehát, ami itt történt, az csak az egyensúly helyreállítása. Hasonlóan nyilatkozott az akadémiai szabadságról és az igazságszolgáltatásról: lényegében arról beszélt, hogy a kormány nem átpolitizálta ezeket. Épp ellenkezőleg! Megelőzte, hogy az USA-ban tapasztalható folyamatok – hogy a liberálisok bevegyék ezeket és fegyverként használhassák – itt is végbe menjenek.

Egyebekben pedig kijelentette: Magyarország esetében azt látjuk, hogy a politikai botrányokra elég gyorsan reagálnak, míg az amerikai politikai elit esetében a rossz döntésekért szinte soha senkit nem lehet felelősségre vonni.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket