Fidesz: Korrupciós ügyek között bukdácsol Soproni Tamás

Feljelentették Soproni Tamást című cikkünkben (itt) megírtuk, hogy a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat Csengery úti épületének felújítása kapcsán 142 millió forint kár érte az önkormányzatot. A költségvetést súlyosan érintő veszteségek a Közbeszerzési Döntőbizottság által kiszabott bírságokból, a határidők csúszása miatt visszatartott uniós pénzből, a közbeszerzést ellenőrző Irányító Hatóság szankciójából, illetve a késedelem miatt járó kötbér beszedésének elmulasztásából adódott. Bálint György független képviselő ezek kapcsán a rendőrséghez fordult, s szórólapokon tájékoztatta a lakosságot is a történtekről. Ezeket Soproni Tamás lakása előtt is elhelyezték, amire a VI. kerületi momentumos polgármester a közösségi médiában reagált. Azt írta, Bálint őt és a családját maffiamódszerekkel akarja megfélemlíteni.

Momentumos kettős mérce a magánszféra szentségében

Soproni Tamás momentumos polgármestert az ügy kapcsán az alábbi kérdésekkel kerestük meg:

Ön tiltakozott az ellen, hogy Bálint György képviselő a lakása előtt helyezett el szórólapokat a lakosság tájékoztatása érdekében, miszerint az önkormányzatot 142 millió forintos kár érte, amiért Önt tartja felelősnek, s büntetőfeljelentést is tett? Mi ezzel kapcsolatosan az álláspontja?

Nem felel meg a valóságnak, hogy az önkormányzatot 142 millió forint kár érte?

Nem igaz a közbeszerzési bírság, a le nem hívott uniós pénz, az Irányító Hatóság 24 milliós büntetése?

Ön szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság és az uniós pénzek felhasználását ellenőrző Irányító Hatóság is maffiamódszerekkel dolgozik?

A feljelentő, Bálint György arról ír, hogy 2019-ben az összefogott ellenzéki képviselőket Ön irányította Hassay Zsófia fideszes polgármester háza elé tüntetni. Ez nem sértette a magánszféra szentségét?

Miért nem engedi a vizsgálóbizottság felállítását a közbeszerzések során állítólagosan elkövetett szabálytalanságok tisztázása érdekében?

Kérdéseinkre Soproni Tamástól az alábbi válasz érkezett:

Nem felel meg a valóságnak, hogy az önkormányzatot 142 millió forint kár érte.

Az önkormányzat annak a képviselőnek az állításait, illetve Facebook-posztját, aki 14 millió forinttal akarta megkárosítani a terézvárosiakat, s akit ezért a saját frakcióját kivéve minden politikai párt (Fidesz, DK, LMP, Momentum) lemondásra szólított fel a képviselő-testületben, aki ellen saját pártja (MSZP) is etikai eljárást indított, s akinek mostani akcióját a Fidesz polgármesterjelöltje is elítélte, nem kívánja kommentálni.

Az immár a hatóságok által is vizsgált ügyekben megkerestük Kovács Balázst, a Fidesz terézvárosi elnökét, aki úgy fogalmazott: a polgármester és az önkormányzat dollárbaloldali többsége a botrányt el akarta hallgatni. Nem adtak sem a képviselőknek, sem a terézvárosi embereknek semmilyen tájékoztatást a korrupciógyanús ügyekről. Sőt, a botrány kirobbanását követően a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselőcsoportja által kezdeményezett rendkívüli képviselő-testületi üléseken, a nyilvánvaló felelőssége elől menekülve, a polgármester meg sem jelent. A titkolózása, a bujkálása azonban nem teszi meg nem történtté a Soproniék által elkövetett súlyos törvénytelenségeket és az azok miatt bekövetkezett százmilliós károkozásukat sem.

Kovács lapunknak kitért arra is, hogy az ominózus közbeszerzés kapcsán Soproni Tamásék a csókosokat előnyben részesítették. Ezzel magyarázható, hogy a határidő csúszása kapcsán a huszonöt nap helyett csupán egy napi kötbért érvényesítettek a vállalkozóval szemben, tehát 30 millió forintot elfelejtettek elkérni a kivitelezőtől. A szakrendelő felújítása, amely uniós forrásból valósult meg, még az előző városvezetés időszakában kezdődött – tette hozzá Kovács Balázs – , amit Soproniék megörököltek, ám két évig az égvilágon semmit nem kezdtek a beruházással. Emiatt nem tudták már az ötven milliós uniós forrást lehívni, a pályáztatás során elkövetett súlyos törvénysértésekért pedig 24 millió forintot vissza is kellett fizetni.

Kovács Balázs felhívta a figyelmet arra, a lapunkban korábban már ismertetett közbeszerzésre is, amelynek során Soproniék 35 millió forintért, 670 ezer forint négyzetméteráron építettek meg egy fémtetős kukatárolót a Podmaniczky úton, nyílt pályáztatás nélkül, sőt fakivágási engedély nélkül. Négy céget hívtak meg, és a reális ár többszöröséért kivitelezték a kukatárolót, ami bűncselekmény gyanúját is felveti. Kovács ebben az ügyben fordult az ügyészséghez.

Elolvasom a cikket