Szirtes Györgyi
2024. március 2. szombat. 9:14
A sárgarépa leggyakrabban fogyasztott része a gyökér, bár a szár és a levelek is ehetők. A világ egyes részein fűszernövényként vagy salátalevélként használják.
A nyugati étrendben a sárgarépa fontos táplálékkarotin-forrás, és értékes hozzájárulást nyújt az A-vitamin-szükségletünkhöz.
Egy 80 grammos nyers sárgarépában 27 kalória, 0,4 gramm fehérje, 0,3 gramm zsír, 6,2 gramm szénhidrát, 3,1 gramm rost, 142 milligramm kálium és 2 milligramm C-vitamin van.
A sárgarépa nagyon gazdag karotinoidokban, amelyek fontos szerepet játszanak a látásban. Egy régi mese szerint a sok sárgarépa fogyasztása sötétben való látáshoz vezethet.
A karotinoidok emellett hozzájárulnak a jól működő immunrendszer fenntartásához, fontosak a bőrünk és az egészséges öregedés szempontjából, és támogatják a nyálkahártyánkat olyan fontos területeken, mint a légzőrendszer.
Érdemes megjegyezni, hogy a répa sütés, főzés, grillezés után sem veszti el karotinoidtartalmát.
A sárgarépa rost-, valamint C-vitaminforrás, amelyek hozzájárulnak szívvédő tulajdonságaihoz. Úgy tűnik, a sárgarépa segít módosítani a koleszterin felszívódását is, és ennek következtében javíthatja a koleszterin egyensúlyát.
E bizonyítékok nagy része azonban állatkísérletekből származik, és több emberi kísérletre van szükség, mielőtt a szívre gyakorolt jótékony hatás megerősíthető lenne.
A sárgarépa szerkezete, rost- és magas víztartalma segít visszafogni az étvágyat. Természetes édessége az étrendben lévő egyéb cukrok csökkentésében is hasznos lehet.
A sárgarépát összefüggésbe hozták a rák kockázatának csökkenésével.
Egy fiatal nőkön végzett vizsgálat, akik három héten keresztül napi 15 g rostot biztosító mennyiségű sárgarépát ettek, arról számolt be, hogy a rostok jól erjeszthetőek voltak. Továbbá a vizsgálatok megerősítik, hogy a zöldség prebiotikus szerepet tölt be, ami azt jelenti, hogy a sárgarépa rostja jó forrás a bélben élő jótékony baktériumok számára. Ezek közül a bélbaktériumok közül sokan rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyek nemcsak a bélrendszer, hanem tágabb értelemben véve az egészségünk szempontjából is előnyösek.
Érdemes azonban odafigyelni a mennyiségre. Túlzásba vitt sárgarépa fogyasztása a karotinémia nevű állapothoz vezethet, amikor a bőr sárgás színűvé válik, és vastagbélrákot is okozhat.