Sokan alkalmazzuk, pedig veszélyes is lehet

Szirtes Györgyi
2024. március 3. vasárnap. 5:44

Még öt perc, aztán még tíz és egy újabb ötös. A mobiltelefonos ébresztés sokak kedvelt funkciója a „szundi”. Nem is gondolnánk, de ez a reggeli procedúra hatással lehet az agyunkra.

Egy 2023-as amerikai felmérés szerint a lakosok 64 százaléka használta már az ébresztő ezen funkcióját, míg 11 százalékuk rendszeresen így ébred.

Azt hihetnénk, hogy ez egy jó módszer az ébredés megkönnyítésének, de egy neurológus kiemelte, ez olyan, mintha „mesterségesen még jobban megfosztanánk magunkat az alvástól”.

Az ébredés elnyújtása meghosszabbíthatja az alváshiányt. Szakemberek szerint az lett volna a legjobb, hogy ha ki sem találják ezt a funkciót. A szundi alkalmazása meghosszabbíthatja az alvási tehetetlenséget. Az alvási tehetetlenség hatására reggel elsőnek nyűgösséget és fáradtságot érzünk. Jellemzője lehet a csökkent ébredés és a csökkent viselkedési teljesítmény közvetlenül az ébredés után.

Egy kutatás szerint a szundi hatására az ébresztő elszundítása ismételt kényszerű ébredéshez vezet, ahelyett, hogy csak egyszer élnénk át az álmos állapotot, majd felkelnénk.

Sokan az ébresztőt direkt korábbra állítják és szundikkal tolják későbbre a felkelés időpontját. Azonban ez nem jó ötlet, hiszen a szundikálás csak annyit tesz, hogy a mély alvást könnyebb alvásra cseréli. De ez a mélyebb alvás, ami általában a kora reggeli REM-szakaszt foglalja magába, kritikus fontosságú a memória és a végrehajtó funkciók szempontjából.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a szundi tudatos használata helyett állítsuk be az ébresztőt a lehető legkésőbbre, és azonnal keljünk fel.

Elolvasom a cikket