Túl lehet adagolni a homeopátiás gyógyszereket?

Bár tudományos szempontból badarság, a hígításnak ez az ötlete legalább egy dolgot tesz a homeopaták pácienseinek egészségéért, megvédi őket az alternatív gyógymódjukban lévő potenciálisan halálos összetevőktől. Normális esetben a homeopaták a hatóanyagot olyan elenyésző mennyiségre hígítják, hogy az összetevőnek csak a legapróbb nyoma marad. Ez semmit sem fog használni, kivéve talán egy enyhe placebohatást, de legalább eléggé biztos lehet abban, hogy nem mérgezik meg. Lényegében nagyon drága cukrot eszik, vagy kissé furcsa ízű vizet iszik.

Sajnos néha a létfontosságú hígítási részt nem végzik el megfelelően, ami a homeopata szemszögéből nézve gyengébb adagot eredményez és esetenként valódi orvosi szempontból a halálos összetevők túladagolását.

2021-ben egy ilyen túladagolás történt, amikor egy 53 éves férfi beteg jelent meg a sürgősségi osztályon olyan tünetekkel, mint zavartság, álmosság, szédülés, szorongásérzés, izomgyengeség, szájszárazság, beszédzavar és látászavar. Ezek a tünetek röviddel azután jelentkeztek, hogy 30 cseppet vett be egy homeopátiás szerből, amely Atropa belladonnát, más néven halálos nadragulya nevű növényt tartalmazott, amelyet az ókori rómaiak mérgezett nyilak készítésére használtak.

A tünetei okát kivizsgálva orvosai felfedezték, hogy a gyártó véletlenül sokkal több belladonnát tett bele, mint kellett volna.

Szerencsére a beteg a következő 12 órában orvosi beavatkozás nélkül felépült.

„Szeretnénk emlékeztetni a klinikai orvosokat, hogy érdeklődjenek az alternatív gyógyszerekről is, és legyenek éberek a homeopátiás vagy holisztikus készítményekkel kapcsolatos tünetek jelentkezése esetén” – zárta esetjelentésüket a csapat. „A homeopátiás szerek felírásakor előnyösebb a regisztrált gyógyszergyártók eredeti készítményeit használni.”

Elolvasom a cikket