Újabb kémballon jelent meg az Egyesült Államokban

MH/MTI
2024. március 2. szombat. 21:44

A halászok a gyanús roncsot a hajójukra húzták, és átadják az FBI ügynökeinek, amikor a hétvégén visszatérnek a kikötőbe. A legénység által velük megosztott fényképek alapján az FBI ügynökei megállapították, hogy az “kinézetre eléggé hasonlít egy külföldi kormány tulajdonában lévő megfigyelő ballonra ahhoz, hogy további vizsgálatot indokoljon” – állította a CNN.

Az FBI péntek este kiadott közleményében azt írta, hogy “tudomása van arról, hogy Alaszka partjainál egy kereskedelmi halászhajó roncsokat talált. Partnereinkkel együttműködve segítünk a roncsok kiemelésének logisztikájában”.

Tavaly februárban egy amerikai vadászrepülőgép lelőtte a Fehér Ház szerint egy feltételezett kínai “kémballont” Dél-Karolina partjainál. Mielőtt az Atlanti-óceán felett véget ért volna, a léggömb Alaszkától dél felé haladt, majd kelet felé fordult, hogy átszelje az Egyesült Államok határait.

Az amerikai tisztviselők kezdetben azt állították, hogy a léggömb katonai létesítmények felett haladt el, és adatokat továbbított vissza Kínának, a Pentagon később azt mondta, hogy az eszköz nem gyűjtött semmilyen hírszerzési információt. Washington azonban továbbra is úgy véli, hogy a léggömb része volt annak a flottának, amelyet Peking az elmúlt években a magaslégköri megfigyelésre vetett be.

Kína a ballont “polgári eszköznek” minősítette, amely vis maior körülmények miatt tévedt az Egyesült Államok légterébe, és elítélte a lelövésére vonatkozó döntést.

Elolvasom a cikket