Vizsgálódnak Berlinben a kiszivárogtatás miatt

Kísért a szörnyű múlt: egy kiszivárgott felvétel szerint német tábornokok arról beszélgetnek egymás közt, miként lehetne megtámadni a Krími hidat, azaz Oroszországot. Berlinben most áll a bál – igaz, nem a tervezgetés ténye, hanem a nyilvánosságra jött csevej okán.

Cenzúrához folyamodott péntek este a Bundeswehr az X (korábban Twitter) oldalon. A hadsereg a csatorna több olyan fiókját is törölte, amely egy olyan kiszivárgott felvételt terjesztett, melyen több német tábornok arról beszélt, hogy segít Ukrajnának megtámadni Oroszországot. Közben a titkosszolgálat is akcióba lépett, s megpróbálják kideríteni, miként jutott ki a felvétel.

A 38 perces anyag február 19-én készült és a német Luftwaffe (légierő) négy tisztje szerepel rajta. Egyikük utóbbi vezetője, Ingo Gerhartz tábornok, de ott van a sorban a műveleti vezérkari főnök helyettese, Frank Graefe dandártábornok is. A tisztek (úgymond) azt feltételezték, hogy Berlin félszáz Taurus nagy hatótávolságú rakétát is küldhet Ukrajnába, valamint azt, hogy a Luftwaffe milyen módon tud célzási információkat szolgáltatni az ukránoknak anélkül, hogy úgy tűnne, hogy közvetlenül részt vesz az Oroszországgal zajló konfliktusban.

Az orosz külügyminisztérium és a parlament is bejelentette, hogy magyarázatot követel Berlintől. Olaf Sholz kancellár kormánya eddig hivatalosan nem kommentálta esetet.

Elolvasom a cikket