VAS REGGEL – A lázadó brit király, aki majdnem megbuktatta a monarchiát

Magyar Tibor
2024. március 3. vasárnap. 6:08

Eduard az első világháború kitörésekor belépett a hadseregbe. Nem szerették volna, hogy részt vegyen a háborúban, mert féltek attól, hogy trónörökösként elfoghatják, de ennek ellenére is megtapasztalta a fronton történteket. Megtanult repülőgépet vezetni; először 1918-ban emelkedett a levegőbe, később pedig megszerezte a pilótajogosítványt. Kinézete miatt sokat foglalkozott vele a korabeli sajtó, egy időben a legtöbbet fotózott hírességnek számított.

A herceg nagyon szerette a nőket. Igaz legtöbbször férjezett hölgyeket talált magának, amit a királyi család nem nézett jó szemmel. Édesapja, V. György király szerette volna, hogy ha megállapodik. Mikor 1936. január 20-án V. György meghalt és a walesi herceg VIII. Eduard néven az Egyesült Királyság és India trónjára került az újdonsült királynak éppen a hivatalosan második házasságában élő Wallis Simpson volt a párja. Az amerikai színésznő októberben elindította a válási procedúrát. Ekkor már mindenki tudta, hogy a király házasságra készül, ám ezt nem fogadta a közvélemény és a politika kitörő lelkesedéssel.

Mind az ausztrál, mind a kanadai és a dél-afrikai miniszterelnök határozottan ellenezte, hogy a király egy elvált nőt vegyen feleségül; az ír kormányfő érdektelenséget tanúsított, míg az új-zélandi nem is ismerte a botrány hátterét. Emellett a brit parlament sem támogatta a király döntését. Végül a közhangulat hatására lemondott és a brit trón helyett a szerelmet választotta. December 11-én este az immár ismét herceg Eduard rádióbeszédben mondta el döntése hátterét: „Lehetetlennek bizonyult számomra hordozni a királyi kötelességek és felelősségek nehéz terhét annak a nőnek a támogatása és segítsége nélkül, akit szeretek.”

Nagy-Britannia új királya Eduard legidősebb öccse, Albert lett, aki a VI. György nevet vette fel.

Eduard később Franciaországban elvette az akkor már kétszer elvált Wallis Simpsont. A házasságkötésén egy résztvevő sem volt jelen a királyi családból.

A brit királyi család tagjaként találkozott Hitlerrel is, és összefüggésbe hozták a nácikkal. Korabeli feljegyzések szerint Hitler szerette volna, hogy ha visszakerül a trónra, mert támogatót látott a lemondott király személyében.

Elolvasom a cikket