A három legrosszabb étel, ami árthat az agyunknak

Az élelmiszerek vagy fegyverként, vagy egészségügyi problémák kiváltójaként szolgálhatnak. Nem mindig egyértelmű azonban, hogy mit érdemes enni.

Dr. Janine Bowring természetgyógyász orvos egy TikTok-videóban osztotta meg az agy számára legrosszabb három ételt.

Az egészségügyi szakértő elmagyarázta, hogy ezek az ételek azért jelentenek rossz hírt, mert mindegyik transzzsírokat tartalmaz.

Így fogalmazott: „Az összes ilyen ételben van egy kis gond: A tanulmány szerint az étrendi transzzsírsavak kedvezőtlenül befolyásolják a memóriát, különösen a fiatalabb felnőtteknél. Tehát hatással van a memóriára és a megfelelő gondolkodásra.”

Dr. Bowring azt javasolta, hogy legyünk óvatosak a margarinnal, a kész süteményekkel és az előre csomagolt süteményekkel.

Ami még rosszabb, a transzzsírok nemcsak az agynak ártanak, hanem a szív- és érrendszerre is kockázatot jelenthetnek. A The British Medical Journal című orvosi folyóiratban közzétett kutatás szerint a mérgező transzzsírok betiltása öt év alatt több mint hétezer ember szívbetegségben való halálát akadályozhatná meg az Egyesült Királyságban.

A transzzsírok, amelyeket az íz javítása és az eltarthatóság növelése érdekében terveztek, növelhetik a „rossz” koleszterinszintet, miközben csökkentik a„jó” koleszterinszintet.

Az Express.co.uk-nak adott korábbi interjújában Marisa Peer, testsúlykezelési szakértő elmondta: Ez a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növekedését jelenti. Már kis mennyiség is jelentős változást jelenthet – a Harvard által közzétett kutatás szerint a szívbetegség kockázata 23 százalékkal nőhet attól, hogy a napi kalóriabevitel mindössze két százaléka transzzsírból származik.

Elolvasom a cikket