Amikor az egészséges étkezés rögeszmévé válik

Wood egy egyre nagyobb nyilvánosságot kapó evési zavartól szenvedett, az orthorexiától.

Wood elmondta, hogy nemcsak neki, hanem barátainak és rokonainak sem tűnt fel, hogy az egészséges étkezést kezdi annyira túlzásba vinni, hogy az már nem egészséges. Sőt, sokan még bátorították és dicsérték, amiért komolyan veszi, hogy mi eszik.

Évek alatt azonban az egészségtelennek tartott ételek listája egyre csak nőtt és nőtt, végül odáig jutott, hogy kénytelen volt otthagyni partikat, mert semmit sem talált, amit megehetne, és már szociális kapcsolatai is megsínylették rögeszmévé vált étkezési szabályait, és ezzel együtt súlyos szorongástól is elkezdett szenvedni.

Mi az orthorexia?

Orthorexia nervosanak azt nevezzük, amikor a táplálkozás és a tápanyagok tökéletes arányainak és mennyiségének bevitele, annak folyamatos figyelése, ellenőrzése rögeszmévé súlyosbodhat. Ez az evési zavar nem a fogyásról szól, nem az étel mennyisége számít a beteg számára, hanem annak minősége. Súlyos esetben akár alultápláltsággal vagy a tápanyaghiányokból fakadó egyéb egészségügyi tünetekkel járhat, illetve a különböző szorongásos zavarok kialakulása sem ritka.

Mik az orthorexia tünetei?

Az érintetteknél fizikai tünetek, pszichológiai és társadalmi problémák is jelentkezhetnek. A szigorú táplálkozási szabályok megszegése esetén frusztráltság, bűntudat, önutálat lép fel, sok időt tölt el az élelmiszerek megismerésére, kutatására, az étkezések tervezésére, az étkezések körül szerveződő társadalmi események alól (pl. családi események, barátokkal történő étkezések) teljesen kivonja magát és gyakori a társadalmi elszigetelődés

Hogyan lehet kigyógyulni orthorexiából?

Mivel az orthorexia visszafordíthatatlan károkat is okozhat az érintett egészségében, a többi táplálkozási zavarhoz hasonlóan kezelést igényel. Ha felismerte magában az orthorexia jeleit, kérje háziorvosa segítségét! A terápia minden esetben szaksegítséget igényel, melyben a kezelőorvos, a pszichológus és a dietetikus is nagyon fontos szerepet játszanak.

Elolvasom a cikket