Az ókori rendőrség

A modern államok által a törvények betartatására és a rend fenntartására szolgáló szervre használt „rendőrség” kifejezés a középfrancia police szóból származik, amely viszont a latin politia szóból származik, amely a görög politeia latinosítása, amely „állampolgárságot, közigazgatást” jelent.

Ez a polisz szóból származik, amely nem mást, mint a várost, pontosabban a városállamot írja le. Az ókori Görögországban a politeia szó jelentette az összes hatóságot és a hatalom erejét, amelyet az államfő (úr) uralt, hogy biztosítsa a megszavazottak betartását.

A rendőrség az ókori Görögországban a Kr. e. 5. századig ismeretlen volt. A történelmi bizonyítékok azt mutatják, hogy ettől kezdve kezdtek kialakulni és kiteljesedni a rendőri hatóságok, különösen Athén városállamban, ahol a köztulajdonban lévő rabszolgákat a magisztrátusok rendfenntartó erőként használták.

Egy 300 szkíta rabszolgából, úgynevezett „rúdhordozókból” álló csoportot használtak a nyilvános gyűlések őrzésére, hogy fenntartsák a rendet és irányítsák a tömeget, valamint segítettek a bűnözőkkel való bánásmódban, a foglyok kezelésében és a letartóztatások végrehajtásában.

Ők egy tizenegy választott athéni elöljáróból álló csoport nevében tevékenykedtek, „akik a letartóztatásokért és kivégzésekért, valamint a város közrendjének bizonyos kérdéseiért voltak felelősek”. Annak ellenére, hogy „íjászoknak” nevezték őket, a szkíta rendőrök valószínűleg nem használtak íjat és nyilakat.

A modern rendfenntartáshoz kapcsolódó, egyéb feladatokat, például a bűncselekmények felderítését, magukra a polgárokra bízták.

A Kr. e. 5. századtól, amikor Athén népe számára lerakták a nagyság és a jólét alapjait, rendőri hatóságokat hoztak létre, amelyek feladata hasonló volt a modern rendőri hatóságokéhoz.

Ennek az első ókori rendőrségnek a fő feladatai a rend, az illem, a higiénia, az erkölcsvédelem, a piacrendészet, a felügyelet, az építkezések felügyelete, az idegenek felügyelete, a közbalesetek megelőzése stb. voltak.

Különösen sokféle hatóságot hozott létre az állam a jólét és a polgárok védelmére. Mindezen különálló szerveket az athéni legfelsőbb bíróság, az areopágosz felügyelte és szabályozta.

Rendőrség az ókori Spártában

Másrészt az ókori Spártában a rendőri hatóságok nem voltak olyan sokfélék és elkülönültek, mint Athénban. A spártaiak korlátozott társadalmi életéhez és a tekintélyelvűbb rendszerhez tartozott a királyi hatalom, a vének háza, az agora, míg az igazi hatalom az ephorák kezében volt, amely egy olyan testület volt, amelynek tagjait a felnőtt spártaiak évente választották, és nagy tekintélynek örvendtek.

Egyéb feladataik mellett az ephorok feladata volt a városállamukban a közrend fenntartása, és bíróként ítélkeztek az eléjük kerülő ügyekben.

Az ephorok döntéseinek végrehajtói a hippeiszek, a 300 tagú, válogatott királyi díszőrség voltak. Külön hatóságok felügyelték a gyermekek, a nők és a mezőgazdaság ügyeit.

Elolvasom a cikket