Ez fokozhatja az agyműködést az idősebbeknél

Az eredmények elgondolkodtatóak, különösen azért, mert ugyanazt a vizuális memória- és tanulási tesztet használják az Alzheimer-kór korai jeleinek kimutatására.

A kettős vak vizsgálatban két olcsó növényi rostprebiotikumot vizsgáltak, amelyek a világ számos országában recept nélkül kaphatók. A prebiotikumok olyan nem emészthető anyagok, amelyek segítenek bélmikrobáink stimulálásában.

Az egyiket inulinnak hívják, és a fruktánok osztályába tartozó élelmi rost. A másik a fruktooligoszacharidok (FOS), és ez egy növényi szénhidrát, amelyet gyakran természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként használnak.

Ahhoz, hogy teszteljék ezeknek a kiegészítőknek az öregedő agyra gyakorolt hatását, a londoni King’s College kutatói 36, 60 év feletti ikerpárt vontak be. Mindegyik párost véletlenszerűen osztották fel úgy, hogy az egyik ikerpár naponta egy fehérjeporban lévő prebiotikumot, a másik pedig naponta egy fehérjeporban lévő placebót kapott.

Az az ikerpár, aki tudtán kívül inulint vagy FOS-t szedett, három hónappal később általában magasabb pontszámot ért el egy kognitív teszten.

Mi több, a napi rostkiegészítők az ikrek közötti bélmikrobiom kismértékű változásához kapcsolódtak. A jótékony hatású Bifidobacterium például nagyobb számban fordult elő az inulint vagy FOS-t szedő ikreknél.

Egereken végzett vizsgálatok szerint a Bifidobacterium a bél-agy kapcsolatok szabályozásával csökkenti a kognitív hanyatlást.

„Izgatottan látjuk ezeket a változásokat mindössze 12 hét alatt. Ez hatalmas ígéretet hordoz magában az agy egészségének és memóriájának javítására az idősödő népességünkben” – mondja Mary Ni Lochlainn, a londoni King’s College geriátriai (idős korban jelentkező betegségekkel foglalkozó tudományág) orvostudományi kutatója.

„A bél-agy tengely titkainak feltárása új megközelítéseket kínálhat ahhoz, hogy hosszabb ideig egészségesebben éljünk.”

A bél és az agy közötti szoros kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok évről évre nőnek. Néhány szakértőt mára annyira meggyőztek az eredmények, hogy a bélrendszert a szervezet „második agyaként” emlegetik.

De az, hogy ez a két idegrendszer hogyan működik együtt, továbbra is rejtély.

De míg a prebiotikumok javíthatják az öregedő agy kognitív funkcióinak bizonyos aspektusait, például a memóriát és a feldolgozási időt, úgy tűnik, hogy nincsenek jelentős fizikai előnyei.

Az izomvesztés nem javult a magas rosttartalmú étrend-kiegészítőket szedő idősödő ikrek körében, annak ellenére, hogy az inulin és a FOS fontos tényezők az izom- és csontrendszer fenntartásában.

A mostanihoz hasonló vizsgálatok alátámasztják azt a kialakulóban lévő elképzelést, hogy a kognitív hanyatlás nem mindig az agy betegsége, hanem külső tényezők is közrejátszhatnak benne.

A bélrendszer hat az immunrendszerünkre és a központi idegrendszerünkre is. Ha a mikrobiomot bizonyos prebiotikumokkal és probiotikumokkal tápláljuk, az számos betegség kezelésében nyújthat segítséget.

Elolvasom a cikket