Konzervatív jelöltek szerezték meg a mandátumok többségét az iráni választásokon

MH/MTI
2024. március 4. hétfő. 20:39

A hatóságok továbbra sem hozták nyilvánosságra a pénteki szavazás részvételi adatait, és nem adtak magyarázatot a késlekedésre. A Teheránban megjelent kevés számú szavazóra hivatkozva a szakértők szerint az alacsony részvételi arány lehet a hallgatás oka. A szavazatokat kézzel számolják, ugyanakkor minden szavazót elektronikusan regisztráltak a voksolás során.

A választásokat megelőzően egyesek választási bojkottra szólítottak fel az iráni teokratikus rezsim elleni tiltakozásul, köztük Nargesz Mohammadi béke Nobel-díjas aktivista is.

Összesen 290 férőhelyes parlament 245 képviselőjéről döntöttek a szavazók, a fennmaradó 45 mandátumról legközelebb áprilisban vagy májusban tartanak újabb szavazást, ugyanis azok esetében a mostani körben még a legeredményesebb jelöltek sem szerezték meg az összes szavazat 20 százalékát; egyfelől a sok induló, másfelől a nagy mennyiségű érvénytelen szavazat miatt – közölte Mohszen Eszlámi, az iráni belügyminisztérium szóvivője.

Az AP elemzése szerint a 245 képviselő közül 200-at keményvonalas csoportok támogatnak, míg a további 45 képviselő mérsékelt, konzervatív vagy független. Továbbá a megválasztott képviselők közül csupán 11 nő.

A szintén pénteki szavazás során döntöttek a 88 tagból álló Szakértők Tanácsa összetételéről is, amely kiválasztja majd az ország következő legfőbb vallási és politikai vezetőjét.

Elolvasom a cikket