Mit jelentenek a macskák alvási pozíciói?

Mindenki látott már olyan alvási pozíciót a macskáktól, amit talán el sem akart hinni. A kis kedvencünk sok megdöbbentő dolgot tud, de vajon mit is jelentenek az alvási pozíciók?

Minden macska aludt már úgy, hogy maga alá hajtogatta a lábait. A cica így úgy néz ki, mint egy kenyér. Ha így alszik, akkor nyugodt, de készen áll arra, hogy szükség szerint azonnal el tudjon indulni.

A cicákat láthatjuk a hátukon is aludni. Ha kedvence ebben a pozícióban pihen, akkor hihetetlenül biztonságban érzi magát.

Félig csukott szemmel is képesek a macskák pihenni. Ha ebben a pozícióban „alszanak”, akkor a cica úgy érzi, hogy olyan környezetben van, ahol azt hiszi, hogy gyorsan kell majd cselekednie.

A leggyakoribb alvási pozíció, amit sokszor csak félholdként neveznek. A macskák azért alszanak összegömbölyödve, hogy maximalizálni tudják a test melegét. Ha a cica ebben a pozícióban alszik, akkor lehet, hogy fázik vagy sebezhetőnek érzi magát, de ebben a pozícióban biztonságban érzi magát.

Az egyik legkényelmesebb pozíció a macskák számára, hogy ha az oldalukon alszanak. Ilyenkor gyakran mély álomba szenderülnek. Hogy ha rendszeresen így alszik, akkor valóban bízik a környezetében, hiszen ebben az alvási pozícióban a legsebezhetőbbek.

Nagyon sok macska alszik teljesen kitekeredett pozícióban. Fontos tudni, hogy ez nem azt jelenti, hogy valami fájdalma van a házi kedvencünknek, egyszerűen csak nagyon jól érzi magát.

Sokszor láthatjuk úgy a macskákat, hogy alvás közben eltakarják a fejüket. Ha úgy tűnik, hogy csak a szemét takarja el, akkor az azért lehet, mert próbálja melegen tartani az orrát, és eltakarja a fényt a szeme elől, hogy sötét legyen. Ha viszont úgy tűnik, hogy a fejét az első lábai alá temeti, akkor ez annak a jele, hogy a macska nem akarja, hogy megzavarják, és azt szeretné, ha békén hagynák, hogy élvezze a szundikálást.

A cica úgy is aludhat, mint Superman. Ez a macskaalvási pozíció az, amikor a kis kedvenc kinyújtózik, miközben laposan fekszik a hasán, és a mancsait is kinyújtja. Ez egy másik mély alvási pozíció, ami azt is mutatja, hogy nagyon nyugodt.

Sokszor bújnak a macskák a takaró, a ruhák vagy éppen a szőnyeg alá. Ez az alvási pozíció maximalizálja a testhőt, és sok macska számára természetes, mivel ösztönösen keresik a biztonságos és félreeső helyeket az alváshoz.

A macskáknak szoros kapcsolatuk van a gazdájukkal, és alvás közben a testhőből származó melegséget keresik, ezért előfordulhat, hogy néha úgy döntenek, hogy a gazdi mellé bújnak vagy az ölükbe kuporodva szundikálnak egyet.

Ragadozó múltjuk miatt gondoskodniuk kell arról, hogy nagyon figyeljenek a környezetükre, és ennek következtében előfordulhat, hogy az alvási pozíciójukat is ehhez igazítják.

Sokféle macskaalvási pozíció létezik, sőt, azt is tapasztalhatjuk, hogy néha szeretnek fiókokban, kartondobozokban, zsákokban, sőt még párnahuzatokban is aludni. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a legjobb, ha a dolgok belsejét ellenőrizzük, mielőtt bezárjuk őket.

Elolvasom a cikket