A levegő, amely Alzheimer-kórt okoz

Az Environment International című folyóiratban megjelent publikáció szerint a Sydney-i Műszaki Egyetem tudóscsoportja tanulmányt végzett a magnetit kognitív funkciókra gyakorolt hatásának vizsgálatára. A magnetit egy vasoxid vegyület, amely gyakran keletkezik az ipari kibocsátások során, és amelyet jelentős mennyiségben találták meg az Alzheimer-kórban szenvedők agyában.

Egy laboratóriumi egerekkel végzett kísérlet során a kutatók egészséges és az Alzheimer-kórra genetikailag hajlamos egyedeket egyaránt négy hónapon keresztül vas, magnetit és dízel szénhidrogének apró részecskéinek tették ki. Kiderült, hogy a magnetit okozza a legsúlyosabb és legtartósabb rendellenességeket, amely viszont provokátor lehet az Alzheimer-kór kialakulásában.

A magnetitnak való kitettség a neuronsejtek elvesztéséhez vezet a hippokampuszban, az agy memóriáért felelős területén, valamint a szomatoszenzoros kéregben, amely az érzékszervi jelek feldolgozásáért felelős. Azt is megállapították, hogy az Alzheimer-kórra genetikailag hajlamos egereknél fokozottan képződtek amiloidplakkok.

A magnetit egy gyakori légszennyező anyag, amely magas hőmérsékletű égési reakciók során keletkezik. E szennyező anyagok fő forrásai a gépjárművek kibocsátása, az erdőtüzek és a széntüzelésű erőművek kibocsátása.

Elolvasom a cikket