A szánkon túl az agyunkat is rendezi a fogszabályzó

Ma az orvosok leggyakrabban esztétikai igények miatt döntenek a fogszabályozás szükségességéről, ugyanakkor kevesebb figyelem jut arra, hogy a beépített eszközök milyen mértékben hatnak az emberre, például annak agyműködésére – írta meg friss cikkében a Ria.ru. Mint az anyagban egyebek mellett olvasható, a Szaratovi Állami Orvostudományi Egyetem (SSMU) egyik munkatársa, V. I. Razumovsky azt tanulmányozta, miként változik az érintettek agyi aktivitása a fogszabályzók és illesztők felszerelése után.

A fogak kiigazítása és a harapáskorrekció nemcsak mosolyunkat teszik szebbé, hanem megváltoztatják az agykéreg tevékenységét is – mondta a kutatás kapcsán Anastasia Runnova, az SSMU Biofizikai és Digitális Technológiák Tanszékének vezetője. Mint kifejtette, a szóban forgó változások a beépített idegen anyagoknak köszönhetőek, hiszen azok erőteljes kölcsönhatásba lépnek az arcban és a szájüregben lévő idegekkel és csontokkal.

Mint Runnova elmondta, a kutatás klinikai részét olyan embereken végezték, akik frissen kaptak fogszabályzót. Valamennyi beteget speciális vizsgálatnak vetették alá, melynek során az agy elektromos aktivitását EEG berendezésekkel szondázták. Az eredmények révén kialakulhat egy olyan eljárás, melynek révén a betegeknek a korábbinál kevesebb fájdalomban lehet része.

Elolvasom a cikket