Amikor nem a léc, hanem a látvány rezeg

A látásélesség csökkenése mellett a szemünk működésében számos módon alakulhat ki zavar – hangoztatta a Házipatika.com-nak Holló Gábor professzor. Mint a cikkben olvasható, a Szemészeti Központ vezetője arról ír, hogy a normális párhuzamos szemálláshoz és a minden irányban azonos kétszemes szemmozgáshoz a két látószerv megfelelő vezérlése és a mozgást végrehajtó izmok jó állapota szükséges. Noha ezt valamennyien normálisnak tekintjük, fenntartása nem egyszerű a szervezet számára, és szabályozása számos ponton károsodhat.

A problémák közül a cikkben az úgynevezett Nisztagmust (szemtekerezgést), a szemizom-bénulást és a kettős látást emelik ki. A leggyakoribb nem bénulásos kancsalság a szem fénytörési hibája miatt alakul ki kisgyermekkorban. szemtekerezgés egyértelműen korai (veleszületett) idegrendszeri szabályozási zavar következménye. Általában jelentős látásélesség csökkenéssel jár együtt.

A bénulásos kancsalság oka gyakorta a nem megfelelően kezelt cukorbetegségben, idősebb életkorban, illetve a szemmozgató izmokat beidegző idegek egyéb betegségeiben, sérüléseiben kereshető.

Elolvasom a cikket