Az elátkozott gyémánt, amely bukásokat és haláleseteket okozott?

Magyar Tibor
2024. március 5. kedd. 8:04

A Hope-gyémánt egy 45,52 karátos, felülmúlhatatlanul ritka drágakő. 25,6 mm hosszú és 21,8 mm széles. A platinafoglalatban 16 gyöngy alakú, párnás csiszolású gyémánt övezi, a foglalatot 45 gyémántból álló láncra függesztették fel. Jelenleg a washingtoni Smithsonian Intézetben látható.

A drágakő története szerint Indiában fedezték fel. Eredetileg 115 karátos gyémánt volt. Olyan tulajdonosai voltak, mint XIV. Lajos király, Marie Antoinette, de kereskedők és ékszerészek is, akik mind tragikus véget értek.

A legenda szerint Sita istennőről készült szobor szemét adta a különleges gyémánt, amit egy tolvaj ellopott, amiért az Istennő megátkozta a Hope-gyémántot.

A gyémántot 1668-ban XIV. Lajos francia király vásárolta meg, aki szív alakúra csiszoltatta. A fennséges ajándékot szeretőjének adta, aki azonban nem élvezhette sokáig szépségét. A király hűtlenség miatt bezáratta ágyasát.

A király üszkösödésben halt meg. Egy királynak dolgozott francia egy különleges alkalom tiszteletére viselhette a gyémántot. Nicholas Fouquet nem sokkal később kiesett a király kegyeiből és száműzték Franciaországból.

A gyémánt birtokosa volt XVI. Lajos is, aki feleségének Marie Antoinette-nek ajándékozta. A királyi házaspár nagy közutálatnak örvendett. XVI. Lajost, majd később feleségét is kivégezték.

Egy ékszerész később újracsiszolta a gyémántot. Wilhelm Fals-t a fia meggyilkolta, majd később ő is öngyilkos lett.

A gyémánt következő „áldozata” egy görög kereskedő volt. Amint a birtokába került a gyémánt nem sokkal később autójával egy szakadékba hajtott, aminek következtében ő és a családja is szörnyethalt.

Evalyn Walsh McLean egy nagyon gazdag örökösnő volt. A Hope-gyémánt megvásárlása után először meghalt az anyósa, ezután a fia kilenc éves korában elhunyt, a férje elhagyta egy másik nőért, a másik lánya 25 évesen gyógyszertúladagolásban halt meg. Gyermekei eladták a gyémántot. Az új tulajdonos kilenc évvel később a Smithsonian Múzeumnak adományozta.

A ma mintegy 200 millió dollárra (72 milliárd forintra) becsült drágakő ajánlott csomagban jutott el Winston New York-i üzletéből a washingtoni múzeumba. A feladási költség 2 dollár 44 centbe került az ékszerésznek, de még 142 dollár 85 centet kellett fizetnie az egymillió dolláros biztosítási díjért.

James Todd, a postás, aki a gyémántot a Smithsonianbe szállította, nem sokkal később egy teherautóbalesetben eltörte a lábát. Egy másik balesetben fejsérülést is szenvedett. A sérülések mellett a háza is leégett.

Elolvasom a cikket